Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 februari 2009

Kitron ser nya möjligheter i stormen

Norska kontraktstillverkaren Kitron har under förra Äret genomfört sin omstrukturering och Àr nu vÀl rustade för att ta sig igenom den pÄgÄende finansiella krisen. Företaget tittar Àven pÄ nya tillvÀxtmöjligheter i Kina. evertiq har talat med Johannes Lind, VD för Kitron i Sverige, om Kitrons nuvarande situation.
Hur ser du pÄ den svenska marknaden i dagslÀget?
Generellt sett sÄ överskattar mÄnga Sveriges storlek baserat pÄ de volymer som faktiskt produceras i Sverige. Det tas för givet att en mÀngd produkter skapas och produceras i Sverige nÀr egentligen majoriteten av vÀrdet skapas i lÄgkostnadslÀnder och enbart slutmonteringen eller faktureringen sker i Sverige. Flera EMS:are i vÄr storlek visar upp höga försÀljningssiffror för Sveriges del, men mÄnga gÄnger sker produktionen egentligen i Polen eller Baltstaterna till exempel. Jag tror att den svenska marknaden för tillverkning sjunker snabbt med tanke pÄ var saker produceras. Men baserat pÄ försÀljning sÄ vÀxer marknaden, inte under förra Äret och förmodligen inte i Är, men den vÀxer över tiden. SÄ marknadssituationen och hur den utvecklas Àr en mycket intressant frÄga för oss.

Hur har du organiserat de skandinaviska tillverkningsenheterna inom Kitron-gruppen? Är de utsedda till specifika segment?
Om du tar Sverige sĂ„ hade Kitron tre enheter till och med förra Ă„ret. Vi stĂ€ngde enheten i Flen under början av 2008, sĂ„ nu har vi tvĂ„ fabriker, Jönköping och Karlskoga. Dessa tvĂ„ enheter fungerar helt olika. Kitron-gruppen har etablerat fyra olika segment: Data/Telecom, Industry, Medical och Defence/Marine. Jönköping Ă€r fokuserat pĂ„ Data/Telecom och Industry – som vi definierar dem – och Karlskoga Ă€r fokuserad pĂ„ Defence/Marine och Medical. Jönköping heter “Microelectronics”, men detta Ă€r mer ett namn Ă€n verklighet. Jönköping Ă€r mer av en traditionell EMS-enhet med 15% nettoförsĂ€ljning inom mikroelektronik.

Norge ser dÀremot helt annorlunda ut. DÀr har vi stÀngt fyra eller fem enheter och istÀllet skapat en stor enhet i Arendal. Denna enhet genererar 55% av hela gruppens försÀljning. HÀr finns allting, en enhet som tÀcker alla vÄra fyra segment samt produktintroduktioner (NPI) mm. Vi har Àven en enhet som Àr unik i vÄr grupp och heter RÞros Microelectronics.

SÄ det Àr den största skillnaden mellan Sverige och Norge. I Norge har vi Arendal som tÀcker samtliga segment och i Sverige Àr segmenten uppdelade pÄ tvÄ anlÀggningar vardera.

Finns det nÄgot segment som ni skulle vilja komma in pÄ?
Vi Àr alltid intresserade av att utforska nya segment, men vi mÄste definiera detta. Vi har inkluderat vÄrt Automotive segment i Industrial-segmentet dÀrför att de nuvarande volymerna Àr för smÄ för att lÀgga i ett separat segment. Alternativ energi, solcellspaneler, vindmöllor etc. Àr mycket intressanta och snabbvÀxande segment. Speciellt vindkaftsenergi vÀxer fort hÀr i Skandinavien. Alternativa energikÀllor Àr ett segment vi tittar pÄ. VÄra utvecklingsingenjörer Àr vÀldigt intresserade av det hÀr omrÄdet och vi undersöker om vi kan öka vÄr kompetens till att omfatta detta segment.
Dock Àr EMS-marknaden för alternativa energikÀllor fortfarande ganska liten och vi ser det inte som ett eget segment hos Kitron, mer som ett fokusomrÄde. Vi kör Ànnu inga produktionsvolymer inom detta omrÄde men vi har jobbat med företag i denna sektor. DÄ enbart med supporttjÀnster sÄsom prototyper.

Hur ser antalet anstÀllda och försÀljningen ut pÄ den svenska marknaden?
Om vi ser pÄ hela Kitron-gruppen sÄ kommer cirka 60% av försÀljningen frÄn den norska marknaden, varav 55% frÄn Arendal och 5% RÞros. Sverige stÄr för cirka 22% av vÄr totala försÀljning. Detta motsvarar ungefÀr 27 miljoner Euro i försÀljning frÄn Jönköping och 27 miljoner Euro frÄn Karlskoga.
Vi Àr runt 250 anstÀllda i Sverige, varav 95 i Jönköping och 155 i Karlskoga. FörsÀljningen kommer dock att vara densamma. Vi har mer arbetsintensiv produktion i Karlskoga. DÀrför Àr antalet anstÀllda högre dÀr Àn i Jönköping Àven om försÀljningen Àr densamma i bÄda enheterna. Vi har Àven ett 30-tal anstÀllda ingenjörer placerade i Karlskoga för vÄr test- och utvecklingssektion. Vi har inlett ett varsel av 32 anstÀllda i Karlskoga vilket betyder att det blir cirka 125-130 anstÀllda kvar dÀr nÀr detta Àr genomfört.

Hur ser du pÄ organiseringen av produktionsenheterna inom gruppen?
Marknaden Ă€r ganska intressant. Ju mindre komplexa jobb, desto större chans Ă€r det att produktionen flyttas till Kina. Om produkter Ă€r av mellanhög komplexitet sĂ„ Ă€r chansen stor att produktionen flyttas till Östeuropa. Man Ă€r mer försiktig med att flytta produkter med hög komplexitet, och hĂ„ller dem oftast inom produktionen nĂ€ra sin utvecklingspersonal. Detta Ă€r den typ av produktion som vi ser stanna kvar i Sverige. Som jag ser det sĂ„ bör man ha kvar slutmontering i Sverige kompletterat med lĂ„gkostnadslĂ€nder för sĂ„ kallad ”sub assembly” eller delmontering.

Jag tror att det vÀrdeskapande arbetet som utförs i Sverige eller Norge kommer att sjunka. Det betyder att, Àven om försÀljningen ökar, sÄ kommer vi inte att se samma personalökning i dessa lÀnder. En generell gissning Àr att med en försÀljningsökning pÄ 10-20% per Är, sÄ kommer vi om 2-3 Är att ha samma eller mindre antal anstÀllda i högkostnadslÀnder Àn i dag.

Hur ser du pÄ utvecklingen för den generella EMS-industrin, och speciellt för Kitron, under 2009 och framÄt?
Jag tycker att Kitron har ett starkt fotfÀste idag. Vi har redan genomfört den trÄkiga uppgiften med att reducerat antalet tillverkningsenheter. Vi har omorganiserat pÄ det hÀr omrÄdet under fem Ärs tid nu. Detta betyder att vi har en position dÀr vÄr enhetsstruktur matchar vÄr nuvarande volym och vi slipper sitta pÄ överkapacitet.

I Sverige sÄ tror jag att relationen mellan tjÀnstemÀnn och kollektivanstÀllda kommer att förÀndras och andelen tjÀnstemÀnn kommer öka. De hanterar mÄnga stödjande uppgifter sÄsom inköp, kvalitét, NPI och sÄ vidare, till att fungera som ett stöd till delmonteringen som görs utomlands. Det Àr en trend som har pÄgÄtt under flera Är. Nu under den pÄgÄende finanskrisen sÄ kommer den hÀr utvecklingen att gÄ snabbare. I dag sÄ kÀmpar nÄgra av vÄra kunder med sina resultat. De kanske upplever stora förluster och försöker skÀra i kostnader. Att anvÀnda sig av produktion i lÄglönelÀnder Àr det enklaste sÀttet att göra detta, Àven om det Àr förenat med ett risktagande.

Om man började att förlora pengar under 2008 sÄ kommer 2009 att bli ett mycket tufft Är. Om man ser till situationen inom de olika segmenten sÄ tror jag pÄ följande scenario; automotive kommer att minska med upp mot 50 % och industrisegmentet som helhet med kring 25%. Det betyder att EMS företag dÀr detta segment Àr dominerande kommer att fÄ ett mycket tuft Är med kraftigt sjunkande omsÀttning. Om man tar medical sÄ tror jag pÄ en ökning. Försvar och marin Àr mycket mindre pÄverkade av den finansiella situationen eftersom bestÀllningarna inom detta segment oftast Àr lÄngsiktiga och tÀcker flera Är frÄn bestÀllning till leverans.

Kitrons största segment Àr Defence/Marine och det ger oss en god platform att stÄ pÄ genom rÄdande ekonomiska förutsÀttningar. Detta segment representerar cirka 32% av gruppens totala försÀljning. Sedan kommer Data/Telecom med cirka 28% och sist kommer Medical och Industry med cirka 20% vardera. För Kitrons del sÄ förvÀntar jag mig att segmentet Industrial kommer att fÄ ta en stor smÀll. Och om man tittar pÄ den svenska EMS-industrin sÄ ser man att omkring 50% av den totala marknaden utgörs av kunder inom Industrial. Det betyder att de kontraktstillverkare som har Industry som sitt huvudsegment kommer att fÄ stora problem i Är.

Finns det nÄgra investeringsplaner för Kitron under 2009?
Om du tittar pÄ de senaste tvÄ Ären (2006/2007), sÄ investerade vi runt 50% av vÄr vinst i ny utrustning. Jag har inte de exakta siffrorna för 2008, men jag uppskattar att vi kommer att ha investerat Ätminstone 30-40% av vÄr vinst i ny utrustning. VÄra huvudsakliga investeringar utgjordes av nya maskiner samt en uppgradering av vÄra existerande maskiner. Vi har investerat i nya SMD-linor i Norge och Litauen, och vi köpte in en ny lina till vÄr enhet i Jönköping under förra Äret.

Jag tror inte vi kommer att fortsÀtta med den hÀr höga nivÄn under 2009. Detta pÄ grund av att jag inte förutspÄr nÄgon tillvÀxt under Äret samt att behovet inte kommer att vara sÄ stort för utbyten som det har varit. Vi kommer helt klart att investera i maskiner dÀr vi ser behov. Om vi fÄr nya kunder med specifika krav sÄ kommer vi naturligtvis att investera, sÄ det Àr en nÄgot mixad bild för oss.

Vad tror du om Kina som tillverkningsland för Kitron?
Vi har ett inköpskontor i Kina med 5-10 personer och vi utvÀrderar Àven möjligheterna att börja tillverka dÀr. Under förra Äret sÄ planerade vi att etablera tillverkning i Kina under mitten av 2009. Detta Àr fortfarande möjligt, men man vet aldrig. Vad som hÀnder under de nÀstkommande mÄnaderna pÄ marknaden kommer att leda fram till ett beslut. Om marknaden fortsÀtter nedÄt kommer vi att justera planerna. Men över tiden sÄ kommer vi antagligen att behöva en Kinaenhet för att balansera produktionen vi idag gör i Litauen.

Tack sÄ mycket för intervjun!
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2