Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 14 april 2009

Elektronikföretag uppmanas bojkotta metaller från Kongo

Elektronik innehåller metaller som underblåser konflikter och sexuellt våld, visar en ny studie som presenteras av Enough Project, som arbetar mot folkmord och brott mot mänskligheten.
Rapporten visar hur handeln med mineraler i Demokratiska republiken Kongo leder till allt fler övergrepp mot lokalbefolkningen. Mineralerna säljs av rebeller för att de ska kunna köpa in vapen, vilket gör att konflikten trappas upp.

"Striderna i den östra delen av landet närs av handeln med mineraler. Beväpnade grupper tjänar motsvarande 1,2 miljarder kronor varje år på handeln med tenn, tantal, volfram och guld", fastslås i rapporten.

Det är enligt rapporten i huvudsak tre väpnade grupper som är ansvariga för övergreppen och som också styr handeln med mineraler: milisen FDLR, rebellgruppen CNDP och regeringsstyrkorna FARDC.

Dessa har med våld skaffat sig kontroll över gruvorna och kräver mutor av leverantörer och lokala och internationella köpare. Mineralerna säljs vidare till länder i Sydostasien för att sedan användas i olika elektronikprodukter, enligt flamman.se.

Enligt rapporten tjänar väpnade grupper i Kongo motsvarande 687 miljoner kronor på handeln med tenn varje år, 65 miljoner kronor på handeln med tantal varje år och handeln med volfram beräknas till 16 miljoner kronor per år. Guld står för cirka 356 till 711 miljoner kronor per år.

Enough Project har uppmanat teknikföretagen att anta riktlinjer för inköp av mineral och dessutom ställa sig öppna för granskning.

Enligt rapporten borde företag som Apple, Nokia, Hewlett Packard och Nintendo förändra sina inköpsrutiner och kräva att underleverantörer ska kunna visa varifrån mineralerna kommer.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1