Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Erik Stenfors, VD Hanza Elektronikproduktion | 16 april 2009

Debattinlägg av Hanzas Erik Stenfors "Ta deppiga Borg med en nypa salt"

I vÄrpropositionen spÄr Anders Borg skenande arbetslöshet och krympande tillvÀxt. LÄt inte Borgs grundlösa pessimism förlama företagen, varnar Erik Stenfors, vd för EMS-leverantören Hanza. "Det största hotet Àr obeslutsamhet. Om ett Är gÄr industrin, ekonomin och börsen spikrakt uppÄt!"
SÄ sent som förra sommaren sa Anders Borg till Sveriges radio: "Vi har starka offentliga finanser, och vi har ett starkt banksystem, och vi har en tillvÀxt som ligger vÀl i linje eller över mÄnga andra lÀnder. DÄ tycker jag att vi kan kÀnna oss betryggade med att de investeringar vi har gjort i stabilitet pÄ senare Är ger lite avkastning i sÀmre tider".
Nu spÄr finansminister Anders Borg att tiderna blir dramatiskt sÀmre under ytterligare tvÄ Är, med en arbetslöshet som skulle upp till nÀstan 12 procent 2011!

Det Àr inte utan att man tÀnker pÄ filosofen och Nobelpristagaren Bertrand Russells berömda citat: "Felet med vÀrlden Àr att de dumma Àr sÄ tvÀrsÀkra pÄ allting, och de kloka sÄ fulla av tvivel".

Kanske borde Borg inte vara sĂ„ kategorisk, Ă€ven om vi kan ana de politiska motiven till att mĂ„la framtiden svart och sedan övertrĂ€ffa de pessimistiska prognoserna under ett valĂ„r. Anders Borg gillar att likna sitt prognosmakeri vid att spĂ„ vĂ€derleken. Men faktum Ă€r att vi pĂ„ 2000-talet inte ens klarar att förutsĂ€ga vĂ€dret en lĂ€ngre period. Orsaken Ă€r att det Ă€r en ohygglig mĂ€ngd indata som mĂ„ste avlĂ€sas exakt och sedan processas för att ge en sĂ€ker lĂ„ngtidsprognos. Än svĂ„rare Ă€r det förstĂ„s med vĂ€rldsekonomin. Sanningen Ă€r att vi inte kan veta vad nĂ€sta Ă„r bjuder pĂ„. Men vad vi dĂ€remot vet Ă€r nĂ„got annat - att passivitet Ă€r förödande. Historien har visat att det inte Ă€r de största eller starkaste bolagen som överlever, utan de som Ă€r bĂ€st pĂ„ att agera dĂ„ det sker en förĂ€ndring. Det största hotet Ă€r helt enkelt obeslutsamhet.

Min bedömning Àr att Anders Borgs dystra prognos Àr helt fel. VÀndningen skedde för en mÄnad sedan. Nu blir situationen snabbt bÀttre. Oavsett vem som fÄr rÀtt tillhör framtiden dem som undviker att bli hypnotiserade av oro. HÀr finns dÀrmed ett gyllene tillfÀlle! Bara genom det faktum att mÄnga företag blir passiviserade av rÀdsla för fler katastrofrapporter, kommer de företag som uppbÄdar ny energi att utveckla produkter och tjÀnster att ha ett avgörande övertag mot mÄnga konkurrenter.

HĂ€r Ă€r bakgrunden till min ljusa framtidstro. I höstas sköljde den finansiella tsunamin över oss med full kraft. För hög konsumtion med lĂ„nade pengar gjorde att sjĂ€lva smörjoljan i industrin, pengarna, tappades ur. Regeringar som i höstas valde att rĂ€dda finansmarknaden, valde vid Ă„rsskiftet att inte rĂ€dda industrin. Det var rĂ€tt beslut. Vissa företag bör slĂ„s ut, till exempel bolag som sysslar med nĂ„got sĂ„ ofattligt kostsamt som att utveckla bilar som alldeles för fĂ„ köper. Även vĂ€lskötta bolag fick problem pĂ„ grund av bristen pĂ„ kapital. Paniken bredde ut sig och i princip alla investeringsbeslut lades pĂ„ hyllan. Lagren skulle tömmas. Stora varsel genomfördes. Men vad som kanske inte uppmĂ€rksammats var att paniken inte bredde ut sig till konsumenten i samma omfattning.

De som fortfarande hade ett jobb sÄg att allt blivit billigare, frÄn den största utgiften, bostadslÄnet, till varorna i butiken som var under stÀndig rea. DÀrför faller för nÀrvarande produktionen snabbare Àn konsumtionen. I mars var sÄ företagens lager tömda, men det fanns fortfarande en konsumtion. Det blev vÀndpunkten. Det som sker nu Àr att bolagens kvartalsrapporter börjar trilla in. De kommer att visa sig vara till och med sÀmre Àn vad man befarat.

Sedan kommer sommaren, en lÄng skön utandning för investerare som förbereder sig för nÀsta inandning. Efter semestern kommer rapporterna för andra kvartalet som inte ser sÄ illa ut. Besparingar och uppsÀgningar ger effekt och dessutom börjar en viss kapacitetsbrist att visa sig i industrin. Nu Àr det dags att börja investera. Smörjmedlet, pengarna, Àr tillbaka och under fjÀrde kvartalet börjar hjulen att snurra rejÀlt. Om ett Är gÄr industrin, ekonomin och börsen spikrakt uppÄt! Det Àr jag dum nog att vara sÀker pÄ.

ERIK STENFORS

Erik Stenfors Àr vd för tillverkningsföretaget Hanza och styrelseordförande i investmentbolaget Valuetree holdings.

Artikeln Àr publicerad i sin orginalform hos Expressen
. Evertiq New Media AB har medgivits Hanzas tillstÄnd att publicera denna artikel pÄ evertiq.se.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1