Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 23 april 2009

Carl-Henric Svanberg: Ericsson har vuxit snabbare än marknaden, varje år sedan 2003

Ericsson har vuxit snabbare Àn marknaden varje Är sedan 2003 med en Ärlig tillvÀxttakt pÄ 12%. Telekom har fÄtt en allt större betydelse för samhÀllsutvecklingen och för att skapa en hÄllbar, bÀttre vÀrld, sade Carl-Henric Svanberg, Ericssons VD och koncernchef, till aktieÀgarna.
Under de senaste sex Ă„ren har Ericsson byggt en vĂ€rldsledande stĂ€llning inom mobilnĂ€t och services. År 2003 förvĂ€ntade sig omvĂ€rlden att Ericssons omsĂ€ttning skulle vĂ€xa frĂ„n 117 till 130 miljarder till Ă„r 2008. Förra Ă„ret omsatte Ericsson 209 miljarder och sĂ„lde alltsĂ„ för nĂ€stan en miljard kronor per arbetsdag, skriver företaget i ett pressmeddelande.

"Vi Àr mitt i arbetet med att bygga de nya IP-nÀten och att föra samman dagens fasta och mobila nÀt", sade Carl-Henric Svanberg pÄ bolagsstÀmman. "Vi Àr skuldfria och hade vid Ärsskiftet en nettokassa pÄ SEK 35 miljarder. Vi har i princip ingen kundfinansiering och vi har ocksÄ omfattande besparingsaktiviteter pÄ plats. Vi Àr marknadsledare och leder teknikutvecklingen. Det stormar i vÀrlden, men Ericsson stÄr starkt."

I dag har 4 miljarder mÀnniskor mobiltelefoni, men inte ens 10% har Ànnu mobilt bredband. I stora delar av vÀrlden stÄr utbyggnad av telekommunikation högst pÄ politikernas agendor. USA har bredbandsutbyggnad i sitt stimulanspaket och i Kina pÄgÄr de största utbyggnadsprojekten av telekommunikation som vÀrlden nÄgonsin sett.

"Med mobilt bredband öppnar sig möjligheter för mÀnniskor att fÄ tillgÄng till utveckling och ett bÀttre liv, Àven i de fattigaste lÀnderna. Vi bygger nu mobilnÀt i FN's Milleniumbyar, som Àr bland de fattigaste i vÀrlden, och kan redan se den stora betydelsen nÀten har för utvecklingen och att till och med i de fattigaste delarna av Afrika Àr detta en bra affÀr för operatörerna."

VÀrldsekonomin berÀknas öka tre gÄnger till Är 2050. Samtidigt har regeringar satt som mÄl att minska koldioxidutslÀppen med upp till 50% under samma period.

"Telekom Àr en förutsÀttning för hÄllbar utveckling. För att klara klimatmÄlen mÄste vi bygga ett mer intelligent samhÀlle med smartare elnÀt, smartare byggnader, kontor och transporter. Vi mÄste ocksÄ hitta nya sÀtt att arbeta. IT- och telekomsektorn erbjuder förutsÀttningar som bedöms kunna bidra till att minska koldioxidutslÀppen med 15-20%", sade Carl-Henric Svanberg. "Vi har ett stort ansvar. Samtidigt finns hÀr stora affÀrsmöjligheter dÄ den utmaning som vÀrlden stÄr inför kommer att krÀva stora satsningar pÄ teknologi och telekommunikation."

"Min tillförsikt inför framtiden grundar sig pÄ att kommunikation inte bara Àr ett mÀnskligt behov, utan spelar en allt större roll för samhÀllsutvecklingen. Vi pÄ Ericsson, vi ska fortsÀtta arbeta för en hÄllbar utveckling och en vÀrld dÀr alla kan kommunicera med varandra. Det kan vi bara göra genom att se till att vi behÄller vÄrt teknikledarskap, vÄrt marknadsledarskap och en god lönsamhet", avslutade Carl-Henric Svanberg.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1