Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 27 april 2009

Elektronikskrot slängs fel

Trasiga elektronikprodukter slÀngs ofta pÄ fel stÀllen eller blir liggande hemma i byrÄlÄdan. Det innebÀr bÄde resursslöseri och en miljörisk.
Naturskyddsföreningen vill uppmana alla att lÀmna in sitt elskrot till kommunernas Ätervinningscentraler. Det Àr lÀtt att samla pÄ sig elprylar, det kan Viktor Aurell i LuleÄ intyga efter att ha stÀdat inför en flytt.

”NĂ€r jag mĂ€rkte att vi hade sex till sju tevekablar och 30 skarvdosor sĂ„ var det ett bra tillfĂ€lle att göra sig av med allting”, sĂ€ger han.
Viktor Aurell har dÀrefter Äkt till Ätervinningscentralen pÄ Kronan-omrÄdet i LuleÄ. HÀr hamnar glödlampor, brödrostar, batterier, teveapparater och annat. Men mycket sorteras fel.

”Vi har hittat datorer, telefoner och lamparmaturer. BĂ€rbara telefoner med laddare Ă€r vĂ€ldigt vanligt. Det stoppar folk in i en pĂ„se och sĂ„ in i en sĂ€ck och sĂ„ slĂ€nger de klĂ€der över”, sĂ€ger Urban Olsson som arbetar pĂ„ Ă„tervinningscentralen.

Enbart i LuleÄ slÀngs 95,4 ton elektronikavfall i soporna varje Är, visar en rapport frÄn branschorganisationen Avfall Sverige och bolaget Elkretsen, som Ätervinner avfallet. Rapporten visar ocksÄ att varje vuxen person i genomsnitt har 2,35 gamla mobiltelefoner, skriver sr.se.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1