Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 26 september 2001

Det nya näringslivet

Det nya nÀringslivet Àr betydligt mer Àn en börsbubbla för nÄgra fÄ IT-företag. TvÀrtom ökar strukturomvandlingen i nÀringslivet ytterligare
Detta, det nya nÀringslivet, pÄverkar alla. OcksÄ politiken pÄverkas, genom att den blir allt mer konkurrensutsatt.

I boken "Det nya nÀringslivet" analyseras och beskrivs hur förutsÀttningarna för nÀringsliv och politik förÀndrats under de senaste decennierna. Bland annat slÄs fast att det nya nÀringslivet betyder mycket mer Àn IT - men dÀr IT Àr en vÀsentlig förutsÀttning. De flesta aspekter av det nya nÀringslivet analyseras, under rubriker som "juridik och etik", "lönebildning", "elektroniska affÀrer", "IT ökar grÀnslösheten" och "utbildningssystemet".

- Sverige har genomgÄtt lÄngtgÄende förÀndringar de senaste decennierna, konstaterar Lars Jagrén, projektledare, Svenskt NÀringsliv. De viktigaste drivkrafterna har varit informationsteknikens utveckling, globaliseringen och avregleringar. I slutet av 1900-talet talade mÄnga om "den nya ekonomin" och hÀvdade att industrisamhÀllet tjÀnat ut, men det Àr en alldeles för enkel bild, menar Jagrén.

- Förra Äret, dÄ börskurserna rasade för mÄnga IT-företag, etablerades pÄstÄendet att "den nya ekonomin" bara var en bubbla. Men det nya nÀringslivet Àr mer Àn sÄ, sÀger Thomas Falk, utvecklingsansvarig, Svenskt NÀringsliv. Det Àr resultatet av 40 Ärs investeringar i informationsteknik som bÄde förÀndrat arbetssÀtt och höjt produktiviteten. Det Àr inget 90-talspÄfund, utan resultatet av en lÄng rad smÄ steg som sammantaget givit tydliga effekter.

Sverige har ett bra utgÄngslÀge. Vi har en hög datamognad bÄde i privata företag och inom offentlig sektor. Vi har en tradition av öppenhet, frihandel och internationell konkurrens. Och vi bejakar tekniska framsteg. Samtidigt har internationaliseringen ökat ocksÄ för regelverk och skatter. MÄnga av gÄrdagens lösningar Àr inte lÀngre gÄngbara.

- Sverige har möjligheten att Äterta sin tidigare topposition i vÀlstÄndsligan. Men det gÀller att se till att den chansen inte bromsas av skatteregler, brist pÄ kompetens eller andra konkurrenshinder. Vi har bara sett början av det nya nÀringslivet, konstaterar Göran Tunhammar, VD, Svenskt NÀringsliv.

LĂ€s eller ladda ned hela boken (som pdf).
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1