Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 01 juli 2009

Inköparna handlar mer igen

Swedbank och Silf inköpsindex (PMI) ökade till 50,5 i juni. Det Àr första gÄngen sedan juni förra Äret som svensk industri Äter befinner sig i tillvÀxtzonen.
PMI steg med 6,8 indexenheter i juni till 50,5 frÄn 43,7 i maj. Det Àr första gÄngen sedan juni förra Äret som svensk industri Äter befinner sig i tillvÀxtzonen. Tolkningen av den kraftiga uppgÄngen i indexet bör dock tas med viss försiktighet eftersom ÄterhÀmtningen sker frÄn en historiskt lÄg nivÄ.

Produktion, orderingÄng och företagens leveranstider svarade för de största positiva bidragen till att PMI steg i juni. Industriföretagens orderstockar krymper dock fortfarande, om Àn i en avtagande takt.

Industriföretagens minskning av personalstyrkan fortsatte under juni mĂ„nad. Även om produktionsplanerna har reviderats upp de senaste mĂ„naderna och orderlĂ€get samtidigt börjat ljusna, fortsĂ€tter industrin att minska antalet sysselsatta.

Indexet för leverantörernas rÄ- och insatsvarupriser steg till 43,3 i juni och visar pÄ ett fortsatt lÄgt pristryck frÄn leverantörsledet. Det alltjÀmt svaga efterfrÄgetrycket inom industrin försvÄrar möjligheterna att höja priserna.

PMI-totalt steg till 50,5 i juni frĂ„n 43,7 i maj, vilket Ă€r den största mĂ„natliga ökningen i inköpschefsindexets 15-Ă„riga historia. Även om mĂ„natliga mĂ€tningar ska tas med viss försiktighet Ă€r trenden entydigt uppĂ„triktad. Det Ă€r sjunde mĂ„naden i rad som indexet stiger och befinner sig nu i tillvĂ€xtzonen för första gĂ„ngen sedan juni 2008.

Delindexet för orderingÄngen steg med 8,3 indexenheter i juni jÀmfört med maj och hamnade pÄ 54,7. Den största förbÀttringen svarade exportmarknaden för dÀr indexet ökade till 54,4 frÄn 47,5 i maj. Indexet för orderingÄngen pÄ hemmamarknaden har ocksÄ gradvis stigit under andra kvartalet, men hamnade strax under 50-strecket för juni mÄnad (49,2).

Indexet för industriföretagens orderstockar ökade till 47,4 i juni jÀmfört med 42,8 mÄnaden innan. Att orderstockarna inte krymper lika snabbt som tidigare i Är förefaller rimligt med hÀnsyn till att fallet i orderingÄngen till den svenska industrin har avstannat under andra kvartalet.

Delindexet för produktionen hamnade pÄ 55,8 i juni jÀmfört med 47,4 i maj och svarade för den största ökningen av PMI:s fem delkomponenter. Senast produktionsindexet befann sig i tillvÀxtzonen var sommaren 2008. Den historiskt lÄga produktionsnivÄn i början av 2009, dÄ indexet pendlade kring 30-strecket, innebÀr att uppgÄngen i delindexet blir kraftigt nÀr vÀl industrikonjunkturen förbÀttras. Hur bÀrkraftig denna utveckling kommer att vara blir intressant att följa de nÀrmaste mÄnaderna.

Omkring 200 inköpschefer i tillverkningsindustrin deltar i undersökningen som utförs varje mÄnad av Swedbank och Silf.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1