Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Mönsterkort | 21 juli 2009

Dimensionell gymnastik ger flexibla mönsterkort

Miniatyriseringen av elektronik har under de senaste 20 Ären medfört att de traditionella mönsterkorten blivit en begrÀnsande faktor i utformningen av mÄnga produkter.
Svaret pÄ detta designproblem har varit utvecklingen av flexibla mönsterkort (FPCs). Dessa FPCs görs av lager av flexibelt isoleringsmaterial (polyimidfilm) med kopparfolie som kemiskt eller mekaniskt bearbetats för att bilda kretsar och ledare. Den resulterande flexibla kretsen kan böjas i en mÀngd olika former för att passa konstruktionen eller fungera som en punkt-till-punkt-kabel.

Hirose Àr en av de ledande leverantörerna av FPC och flexibel plattkabel (FFC). Chris Tubbs, assisterande produktchef pÄ Hirose för FPC och FFC, har följt utvecklingen av FPC-kontakter och mönsterkort under de senaste 10 Ären. Den mest betydande trenden har varit miniatyriseringen av kontakter för att minska ytan de behöver, i kombination med allt finare dimensioner. AvstÄndet mellan ledarna har gÄtt frÄn 1,25 mm till 0,5 mm under denna tid. Hiroses FH28-kontakt har ett 0,5 mm delningsavstÄnd med en större kontaktkropp som anvÀnds för industriella tillÀmpningar dÀr storleken inte Àr kritisk, men med fokus pÄ enkel hantering.

Andra tillÀmpningar omfattar utformningen av RoHS-kompatibla produkter och eliminering av halogenlampor av miljöskÀl. Medan vissa av dessa kontakter tidigare har krÀvt lÄg anslutningskraft, Àr de flesta nu formgivna för noll i anslutningskraft, dÀr FPC eller FFC hÄlls pÄ plats av en lÄsningsmekanism som garanterar elektrisk kontakt. Hirose har ocksÄ utvecklat en passiv funktion för att hÄlla FPC / FFC pÄ plats under monteringen.

Enheter med LCD-skÀrmar Àr den vanligaste tillÀmpningen för FPC och FFC enligt Chris Tubbs. Mobiltelefoner och handdatorer Àr i toppen pÄ listan, i synnerhet flip-telefoner, dÀr flexibiliteten i FFC behövs. Tekniken anvÀnds ocksÄ i handhÄllna streckkodslÀsare och medicintekniska produkter, digitalkameror och handhÄllna spel.

Det riktigt intressanta med flexibla mönsterkort börjar nÀr konstruktörerna utnyttjar dess tredimensionella kapacitet. FPC-kort finns i tvÄ sorter: flexibla och stela-flexibla. Det flexibla kortet bestÄr av ett alltigenom flexibelt isoleringsmaterial. I ett stelt-flexibelt kort Àr delar av det isolerande materialet stelt, till exempel av FR4. Fördelen med helt flexibelt kort Àr att det kan böjas eller vikas till komplexa former för att passa applikationen. Fördelen med det stela-flexibla kortet Àr att det kan ge en solid inre struktur, om det behövs av för konstruktionen och att den stela delen lÀttare kan anvÀndas till högdensitetskontaktering och snÀva ledaravstÄnd, sÄsom till BGA:er. BÄda typerna av kort kan minska komponentantalet, monteringskostnaderna, förbÀttra tillförlitligheten i kontakteringen och möjliggöra hög packningstÀthet med ovanliga former.

Tillverkningsprocesserna för dessa kort Àr desamma som för vanliga mönsterkort. De kan tillverkas för bÄde hÄlmonterade och ytmonterade komponenter. Korten krÀver dock fixturer nÀr de ska gÄ igenom monterings- och lödningsprocesserna, skriver David Pheteplace, Bishop & Associates Inc.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2