Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 juli 2009

Skrotning av fordon kan orsaka dubbeldipp?

Medan regeringsponsrad skrotning kan lindra de vÀrsta effekterna av fordonsindustrins nedgÄng pÄ kort sikt, kan den orsaka en ytterligare minskad försÀljning i framtiden och utgöra en potentiell risk för dubbeldipp för den globala bilmarknaden, enligt iSuppli Corp.
iSupplis prognoser för den globala bilproduktionen pekar pÄ att den kommer att minska till 52 miljoner enheter under 2009, en minskning med 25 procent frÄn 2008. En del kommentatorer talar dock om gröna skott av ÄterhÀmtning pÄ grund av ökad skrotning orsakat av nya skrotningspremier som som införts i mÄnga lÀnder. SÄdana program, som ibland kallas "cash-for-clunkers" erbjuder ofta rabatter pÄ inköp av nya fordon för att ersÀtta bilar som Àr tio Är eller Àldre.

"Dessa skrotningsprogram kan dock ha en negativ inverkan", sÀger Richard Robinson, huvudanalytiker för fordonselektronik pÄ iSuppli, "De kommer helt enkelt att förskjuta - och en del skulle sÀga snedvrida, den naturliga inköpscykeln och skapa en dubbeldipp."

"Skrotningsprogram har ocksÄ har en oproportionerligt negativ effekt pÄ fordonsindustrins systemleverantörer av infotainment, eftersom mÄnga lÀnder har gröna incitament med fördelar för de konsumenter som köper bilar med lÀgre utslÀpp som dÀrmed Àr lÀttare och billigare. PÄ det hela taget tenderar dessa fordon att normalt ha fÀrre nya funktioner. Resultatet Àr mindre försÀljning av funktionsrika fordon med fÀrre antal media-, navigation- och infotainmentfunktioner", forsÀtter Richard Robinson.

Eftersom bilmarknaden förvÀntas pÄbörja en ÄterhÀmtning som inleds under 2010 kommer det att finnas betydande marknadsmöjligheter för elektronik och halvledarleverantörer till infotainment. Billiga navigationssystem tros dÄ trÀnga ut Portable Navigation Devices (PNDs), liksom en ökande efterfrÄgan pÄ möjligheter att ansluta annan elektronik i bilen vilket kommer att expandera distributionskedjan till andra segment av elektronikmarknaden. Denna nya leverantörskedja kommer att innebÀra ökad efterfrÄgan pÄ olika servicetjÀnster, vilket kommer att öka försÀljningsmöjligheterna för fordonstillverkare och deras leverantörer.

PND-leverantörerna TomTom och Garmin antar mycket olika strategier nÀr de gÄr in i fordonsindustrin för att utvidga sin rÀckvidd bortom PND-plattformarna.

Den bifogade tabellen presenterar iSupplis prognos för navigeringsenheter för OEM- och eftermarknad.BildkÀlla: BMW
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2