Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 29 juli 2009

Ny teknik kommer att spara tillverkningssteg för flexibla displayer

University of Texas i Austin och forsknings- och utvecklingsföretaget Verstilis har utvecklat en tidsbesparande teknik för elektroniktillverkning.
Tekniken, en dual-tone fotoresist som reducerar antalet steg i tillverkningsprocessen, utgör en unik metod för fotolitografi som anvÀnds i elektronikproduktion, kombinerar tvÄ fotoresistlager i ett steg.
Kostsamma maskningssteg och problem som uppkommer nÀr fotolitografi anvÀnds pÄ flexibla substrat elimineras. Processen arbetar med olika vÄglÀngder pÄ ljuset för att mönstra flera fotoresistlager samtidigt snarare Àn genom en upprepad, sekventiell process som traditionellt gjorts.

Dr Grant Willson, professor vid Institutionen för Kemiteknik som utvecklat processen sÀger: "Vi Àr glada över att ha deltagit i denna innovativa utveckling. Den nya processen har inte bara ett brett spektrum av tillÀmpningar, utan den kan ocksÄ minska kostnaderna för fotolitografi inom elektroniktillverkning."

Tekniken spÀnner över flera omrÄden, men den ursprungliga idén var att sÀnka kostnaderna för att producera högpresterande elektronik pÄ omrÄdet flexibla substrat med stor yta. Detta Àr ett omrÄde DARPA kallar "macroelectronics", vilket skulle kunna leda till tillÀmpningar som till exempel fasstyrda antenner som kan rullas upp eller vikas för enkel transport, eller vecklas ut i rymden eller pÄ höghöjdsflygplan.

Mer omedelbart Àr företaget involverat i stöd till tillverkning av flexibla bildskÀrmar och har flera pÄgÄende projekt med DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) och Army Research Labs för att möjliggöra denna typ av displayer för framtida soldater.

"Vi tror att denna teknik kan spara tillverkningssteg och förbÀttra utbytet för ett antal aktuella displayapplikationer som LCD-skÀrmar, men dÀr den verkligen kommer att vara lysande Àr i nÀsta generations OLED (organiska lysdioder) och i flexibel displaytillverkning", sÀger George Powch, Versatilis VD och koncernchef. "Tekniken möjliggör rulle-till-rulle-tillverkning av flexibel elektronik."

Versatilis LLC Àr ett fem Är gammalt företag inriktat pÄ utveckling av halvledarmaterial och processer för flexibel elektronik, solceller och paneler för halvledarbelysning.

Det skriver printedelectronicsworld.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2