Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 31 juli 2009

GlobalFoundries skulle kunna bli Eurofoundry

Om Infineon skulle kunna övertalas att följa STMicroelectronics och vÀxla outsourcad IC-tillverkning till GlobalFoundries i Dresden, sÄ skulle det vara ett steg pÄ vÀgen mot att skapa ett Eurofoundry fÀr att hÄlla kvar avancerad digital CMOS-tillverkning i Europa, om Àn med hjÀlp av oljedollar frÄn Abu-Dhabi.
Nyheten att ST kommer att lÀgga en "betydande" del av sin avancerade CMOS outsourcetillverkning hos GlobalFoundries fab i Dresden Àr positiva nyheter för den europeiska regionen.

Liksom de flesta av de ledande IDM-företagen (Integrated Device Manufacturers) har ST en fab-lite strategi vilket fÄtt mycket av företagets avancerade digitala CMOS-tillverkning att hamna i foundries i Taiwan, och dÄ sÀrskilt i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd och United Microelectronics Corp. LikasÄ sÀgs Infineon anvÀnda foundries i Kina och NXP BV (Eindhoven, NederlÀnderna) har en liknande strategi.

NÀr dessa fab-lite strategier har rullats ut under de senaste Ären har politiker, industriledare och observatörer klagat över trenden och förutspÄtt en eventuell förlust av Europas alla halvledaretillverkare och den negativa inverkan detta skulle fÄ för vÀlstÄndet i Europa.

Upplösningen av samarbetet inom forskning och pilottillverkning i Crolles mellan ST, NXP och Freescale i slutet av 2007 fick Joseph Borel, tidigare executive vice president inom central forskning och utveckling pÄ ST, att skicka ett 12-sidigt förslag till franska regeringen om tillverkning för Infineon Technologies, NXP och ST i ett globalt konkurrenskraftigt europeiskt foundry.

Dagarna av statligt kontrollerade nationella chiptillverkare Àr sedan lÀnge försvunna och Joseph Borels förslag har inte fÄtt gehör. Men Borels förslag kan Ätminstone ha ökat medvetenheten och debatten. Det kan ha pÄverkat Carlo Bozotti, vd pÄ ST, till att minska samarbetet med GlobalFoundries. Och ju mer av ST: s tillverkning som sker i Europa, desto mindre görs i Taiwan. Det skriver eetimes.eu.
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2