Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 07 augusti 2009

Se upp för tappad flexibilitet vid outsourcing

En konsult vid Teknlogisk Institut, Brian Hede, pÄpekar att den finansiella krisen vÀcker nya frÄgor vid outsourcing av produktion.
Under det senaste Äret har den finansiella krisen och lÄgkonjunkturen dominerat bilden i de flesta danska företag. Turbulensen pÄ de finansiella marknaderna har ocksÄ inneburit att bankerna har fÄtt högre krav pÄ företagen, sÄ mÄnga stÄr inför likviditetsproblem.

Efter en period av uppgÄng och högkonjunktur, dÀr efterfrÄgan nÀstan varit större Àn utbudet, har det för de flesta varit lÀtt att verka, Àven utan en verklig strategi, men nu nÀr efterfrÄgan sjunker, faller korthuset.

Utmaningen under de senaste Ären har varit att fÄ tag pÄ nödvÀndig arbetskraft, eftersom nÀstan allt som producerats har kunnat sÀljas.

- Det hĂ€r Ă€r uppenbarligen en ganska allmĂ€n bild, men det beskriver faktiskt en del smĂ„ och medelstora företag som jag arbetar med dagligen, och för en del av dem kom konjunkturskiftet som nĂ„got av en överraskning, trots att man Ă€nda sedan 2007 kunnat lĂ€sa om den förvĂ€ntade utvecklingen i HĂ„ndvĂŠrksrĂ„dets SMV konjunkturvĂ€rdering, sĂ€ger civilingenjör, PhD Brian Hede frĂ„n Teknologisk Institut i Århus.

För att möta kapacitetsbegrÀnsningen outsourcades mÄnga vitala delar av företagens produktion, men ocksÄ för att uppnÄ besparingar pÄ lönesidan.

- Outsourcing Àr naturligtvis nÄgot som man alltid bör övervÀga och jÀmföra med sin egen produktion sÄ lÀnge det sker pÄ en sund bas, och hÀr gÀller det att beakta alla faktorer. Nu nÀr vi befinner oss i en lÄgkonjunktur finns det andra saker som spelar in, och företagen kan inte bara bestÀlla en container med varor och lagra dem, för nu finns det ocksÄ nÄgra likviditetmÀssiga övervÀganden som mÄste göras", sÀger Brian Hede.

- Jag ser ofta att outsourcing sker enbart pÄ grundval av kostnaderna, med kalkylerad tÀckning av diverse kostnader för logistik, men vi mÄste ocksÄ komma ihÄg avkastningen pÄ eget kapital. Man kan lÀtt binda kapital i en container med varor och detta Àr ocksÄ en begrÀnsning i frÄga om flexibilitet. Man kan snabbt hamna i en situation dÀr man driver en negativ bankverksamhet genom att knyta pengarna till ett lager med lÄg omsÀttningshastighet, samtidigt som man kanske mÄste ge sina kunder lÄnga krediter, fortsÀtter han.

- En annan faktor som jag tror att vi bör vara medvetna om Àr de produkter eller delar som lÀggs ut. Om vi ska vara duktiga pÄ att producera i Danmark, sÄ vi mÄste kunna producera i smÄ serier, vara bra pÄ att reagera pÄ kundernas efterfrÄgan och vara anpassningsbara. SÄ vi mÄste ha en flexibel produktion, för om alternativet Àr att vi kommer att producera 1000 enheter Ät gÄngen sÄ kan vi lika gÀrna köpa varorna i Kina. Jag tror att det Àr viktigt, sÀrskilt i en tid av likviditetsbegrÀnsningar, att vi verkligen övervÀger vÄr produktionsstrategi och inte bara kör pÄ som tidigare och i övrigt hoppas pÄ bÀttre tider. Det finns mycket vi kan göra för att möta en lÀgre efterfrÄgan, sÀger Brian Hede.

PĂ„ Teknologisk Institut i Århus arbetar man dagligen med denna frĂ„ga, som fokuserar pĂ„ flexibilitet. Förenklat kan man sĂ€ga att "göra eller köpa"-strategin beror pĂ„ flexibiliteten i produktionen. Om tillverkningen av en produkt har en hög grad av flexibilitet Ă€r det bĂ€st att hĂ„lla det i huset, medan det Ă€r uppenbart att övervĂ€ga outsourcing av produkter med en lĂ€gre grad av flexibilitet. AkademiingeniĂžr, HD (R) Arne Kolze och produktionstekniker Jess Vorre har i mĂ„nga Ă„r varit rĂ„dgivare till danska företag om flexibilitet och uttrycker samstĂ€mmigt att det Ă€r en stor utmaning att vĂ€nda danska företag frĂ„n konventionella tankegĂ„ngar om serieproduktion till mer rationella idĂ©er om flexibilitet och förnuftig "göra eller köpa"-strategi.

Det skriver elektronic-supply.dk .
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 02:03 V11.10.8-2