Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 12 augusti 2009

CybAero säkrar expansion med internationell samarbetspartner

CybAero har slutit ett strategiskt samarbetsavtal om vidareutveckling av sina autonoma helikoptersystem tillsammans med en stor internationell systemintegratör.
Baserat pÄ CybAeros nya förarlösa helikopter APID 60 ska bolagen gemensamt utveckla ett komplett system för marina applikationer vilket innebÀr att CybAero nu planerar för nyanstÀllningar.

CybAero har under en lÀngre tid fört samtal med en stor internationell systemintegratör pÄ marknaden för samhÀllssÀkerhet. I april undertecknades ett Letter of Intent vilket nu har lett vidare till att parterna slutit ett strategiskt samarbetsavtal, ett s k Teaming Agreement.

Avtalet innebÀr att företagen gemensamt vidareutvecklar ett obemannat helikoptersystem för marin anvÀndning baserat pÄ CybAeros nya helikoptermodell APID 60. Den nyutvecklade helikoptern premiÀrvisades i Karlsborg 1-4 juni pÄ arméns evenemang Markstridsdagarna 2009. DÄ genomförde CybAero Àven demonstrationsflygningar inför inbjudna gÀster.

För CybAero omfattar avtalet leveranser av APID 60 samt den nyutvecklade, patenterade landningsplattformen MALLS (Mobile Automatic Launch and Landing Station). MALLS gör det möjligt att starta och landa autonoma, förarlösa helikoptrar pÄ rörligt underlag, exempelvis ett fartyg i sjögÄng. MALLS har utvecklats av CybAero med forskningsstöd frÄn Vinnova. Nu fÄr CybAero en betalande partner som ocksÄ deltar i fÀrdigstÀllandet av systemet.

CybAeros vd Mikael Hult Ă€r mycket nöjd med avtalet; ”Det Ă€r ett fantastiskt erkĂ€nnande för vĂ„r erfarenhet och kompetens att ha blivit utvalda i konkurrens med flera andra aktörer. Vi har jobbat lĂ€nge för detta och Ă€ntligen bĂ€r allt arbete frukt. Avtalet har en positiv resultatpĂ„verkan redan inom det nĂ€rmaste halvĂ„ret och ger oss lĂ„ngsiktig finansiell stabilitet vilket sĂ€kerstĂ€ller verksamheten de nĂ€rmaste Ă„ren. Det stora antalet konsulttimmar vi kommer att leverera i projektet gör att vi dessutom nu planerar för en expansion”.

Mikael Hult fortsĂ€tter: ”Genom vĂ„r nya samarbetspartner, som har stor erfarenhet inom bl a flyg, IT och sensorteknik, fĂ„r vi tillgĂ„ng till avancerad teknisk systemkompetens. Dessutom fĂ„r vi nu möjlighet att nĂ„ ut till nya kvalificerade kunder via marknads- och sĂ€ljkanaler som tĂ€cker praktiskt taget hela vĂ€rlden”.

Samarbetsprojektet Àr initierat av en stor slutkund som identifierat ett behov av ett antal helikoptersystem. CybAeros nya samarbetspartner, vars namn inte kan offentliggöras Ànnu, för redan samtal med ytterligare potentiella kunder.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2