Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 18 augusti 2009

Falska komponenter - var ligger ansvaret?

En kamp pÄgÄr mellan varumÀrkesÀgare och online-ÄterförsÀljare över vem som Àr ansvarig för att stoppa förfalskade produkter att komma in i leveranskedjan. Det finns mÄnga nyanser av förfalskningar och de finns inom en rad branscher.
Distributionskedjans integritet fÄr mer uppmÀrksamhet nu - undermÄliga produkter som bedrÀgligt sÀljs som högre kvalitet finns i hela den globala leveranskedjan. Förfalskad hundmat, fÀrg, lÀkemedel och elektroniska komponenter kan hittas pÄ mÄnga olika stÀllen och inköpsavdelningar, varumÀrken och konsumenter Àr i farozonen. FrÄgan Àr vem som Àr ansvarig för alla dessa bedrÀgliga produkter i distributionskedjan.

Komponenttillverkare hatar förstÄs falska chip eftersom de förstör varumÀrkets rykte, som företaget har arbetat hÄrt för att skapa, de driver upp kostnaderna genom att skapa produktreturer, och de undergrÀver försÀljningspriserna eftersom de prissÀtts lÄngt under det legala marknadspriset.

Vad kan företagen dÄ göra? Att stÀmma förfalskarna viktigt, men rÀcker inte lÄngt jÀmfört med den mÀngd bedrÀgerier som förekommer. Autentiseringsteknik blir alltmer tillgÀnglig frÄn företag som YottaMark, men Àr bara tillÀmplig under mycket speciella omstÀndigheter.

OEM-företagen Àr mycket bekymrade över förfalskade komponenter eftersom förfalskningarna hamnar i deras telefoner, skannrar, eller bÀrbara datorer. Kostnader för garantiÀrenden som orsakas av förfalskningar kan vara enorma och eftersom marginalerna Àr mycket högre Àn i tidigare led i distributionskedjan kan skadan kan vara enorm.

MÀklare och oberoende distributörer kallas ibland "den grÄ marknaden" och Àr en kÀlla för falska komponenter som hamnar i distributionskedjan. NÄgra av dessa företag har inrÀttat kontroller, men förfalskningarna Àr sÄ bra nuförtiden att dessa företag inte har en chans att kontrollera allt fullstÀndigt. Alla ISO 9000-certifieringar i vÀrlden kommer inte att hjÀlpa att förhindra förfalskningar frÄn att smitta ner distributionskedjan.

Precis som OEM-företagen mÄste EMS/ODM-företagen vÀnda sig till den grÄ marknaden ibland. De har sitt eget rykte att skydda, men incitamentet att söka pÄ den grÄ marknaden kan vara ganska stark, sÀrskilt nÀr det sekundÀra marknadspriset Àr lÄgt, skriver blog.verical.com.

FrÄgan Àr vad som kan göras för att effektivt hÄlla förfalskade komponenter utanför distributionskedjan.

Författare: John P. Brown; Verical
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1