Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 28 augusti 2009

Danska forskare gör genombrott med nano-chip

Ett dansk-kinesiskt forskarlag har gjort ett genombrott i utvecklingen av organiska nanokretsar som ska kunna ersÀtta nuvarande kiselkretsar inom nÄgra Är.
Fem danska och kinesiska forskare har nyligen gjort ett genombrott i utvecklingen av nanochip, vilket kan visa sig vara ett fullvÀrdigt substitut för befintliga kiselkretsar. Det dansk-kinesiska forskarlaget har tillverkat elektriska strömbrytare i nano-storlek av organiska och oorganiska nanoledare.

Forskarna sedan lÀnkat nanobrytarna till en elektrisk krets. PÄ sÄ sÀtt har de framstÀllt en prototyp för datorelektronik i nanoskala, som har testats för mycket enkla berÀkningar pÄ AND- och OR-nivÄ.

"VĂ„r forskning Ă€r en del av en större scenförĂ€ndring för elektronik, som syftar till att hitta en ersĂ€ttare för kisel som byggmaterial i all elektronik”, sĂ€ger professor Thomas BjĂžrnholm som leder Nano-Science Center vid Köpenhamns universitet.

I samarbete med kineserna leder han den 20 man starka danska delen av Center for MolekylĂŠr Nano-Elektronik, som sponsras av Danmarks Grundforskningsfond och dess kinesiska motsvarighet.

Thomas BjÞrnholm gissar att kiselchip kan ersÀttas med organiska chip om 10 Är, nÀr branschen har funnit hur de organiska kretsarna kan anvÀndas kommersiellt.

"VĂ„r forskning Ă€r ett steg framĂ„t, men tekniken anvĂ€nds redan i enkla tillĂ€mpningar som i platta bildskĂ€rmar dĂ€r man med hjĂ€lp av blĂ€ckstrĂ„leskrivare kan skriva ut ljusemitterande dioder pĂ„ en skĂ€rm och det gör bildskĂ€rmen vĂ€ldigt tunn”, sĂ€ger Thomas BjĂžrnholm.

Han förklarar att elektronikföretag som Philips ocksÄ ser pÄ möjligheterna att kombinera vÀvning av textilier och de smÄ organiska kretsarna, sÄ att de kan anvÀndas i t-shirts med inbyggda bildskÀrmar.

"Just nu Ă€r det mycket enkla tillĂ€mpningar i förhĂ„llande till vad som hĂ€nder i en dator, men sĂ„ smĂ„ningom kommer man ocksĂ„ att kunna anvĂ€nda polymera organiska chip i mer komplexa system”, sĂ€ger professorn, som pĂ„pekar att nano-chip utöver att vara mindre ocksĂ„ Ă€r mer flexibla och billigare att producera. Förutom den kinesisk-danska forskningen finns det andra företag som bedriver forskning inom organiska nanokretsar.

Bland övriga företag mÀrks IT-jÀtten IBM som har intrsserat sig för chip av DNA-molekyler. Företaget försöker i sin forskning att hitta sÀtt att fÄ DNA att organisera sig i mönster pÄ ytan av ett chip och sedan fungera som ett slags byggnadsstÀllning dÀr miljontals smÄ kolnanorör och nanopartiklar Àr placerade.

SÄdans projekt ser Thomas BjÞrnholm pÄ med stor entusiasm:

"Alla front-forskningsprojekten handlar om ett systemskifte frÄn dagens halvledarteknik, som i grunden Àr en stenhuggares tillvÀgagÄngssÀtt dÀr man börjar med en stor kristall dÀr sedan mindre strukturer mejslas ut. Den strategin vill vi gÀrna komma bort frÄn och gÄ mot det sÀtt som naturen bygger funktionella - och i detta fall - elektroniska strukturer pÄ, berÀttar Thomas BjÞrnholm.

Det skriver epn.dk
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-2