Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 10 oktober 2001

Elproduktion i hemmet ?

Ska elproduktion i hemmet lösa hushÄllens energidilemma?
ABB och Birka Energi i samarbete om framtidens energilösningar
Elproduktion i hemmet kan i framtiden vara lösningen dÄ traditionell kolkraft och kÀrnkraft mÄste kompletteras. "Kloka hus" och smÄskaliga lösningar med brÀnsleceller och solenergi ger ekonomiska och miljömÀssiga vinster genom att vi kan börja producera el hemma. Det möjliggör Àven för den enskilde att sÀlja överskott av elen till nÀtet eller grannen.

Det omvÀxlande klimatet i Sverige gör att behovet av el och vÀrme varierar. Den nya tekniken möjliggör att man kan utnyttja ÄrstidssvÀngningar och styrsystemen i "kloka hus" och till och med sÀlja överskottet av sin egenproducerade el ut pÄ nÀtet.

Konceptet Àr relativt enkelt: El producerad frÄn solceller anvÀnds direkt för husets behov, alternativt lagras genom vÀtgasproduktion och lagring av vÀtgas, eller sÀljs till nÀtet. Solcellen har tidigare varit en dyr teknik som blir allt billigare och kan anvÀndas av allt fler.

Även brĂ€nslecellen förser huset med el och vĂ€rme eller el till nĂ€tet. Den drivs i första hand med vĂ€tgas producerad frĂ„n biogas eller med lagrad "solcellsproducerad" vĂ€tgas eller med vĂ€tgas som producerats frĂ„n el direkt frĂ„n nĂ€tet. BrĂ€nslecellen fungerar som ett slags "evigt batteri" som inte tar slut dĂ„ man hela tiden tillför till exempel vĂ€tgas som tillsammans med syret som tas frĂ„n luften ger el och vĂ€rme.

"I framtiden kommer vi att behöva vÀnja oss vid tanken om att bli vÄra egna elproducenter i större utstrÀckning. Men i utvecklingen följer Àven möjligheten att kunna skicka överskottet till grannen. Man kan sÀga att vi brÀnner elen hemma, sÄ kallad "hembrÀnd el," sÀger Harry Frank, forskningsdirektör pÄ ABB i Sverige som Àr upphovsman till uttrycket "HembrÀnd el".

Det kloka, tÀnkande huset
För att ytterligare förbÀttra förutsÀttningarna för hÄllbara och energisnÄla system samarbetar ABB och Birka Energi med projektet att demonstrera och utvÀrdera hur ett system med brÀnsleceller och solceller kan fungera som ett komplement till redan befintlig el och vÀrme. En central del i projektet Àr ett klokt och tÀnkande hus som hela tiden arbetar för att minska och anpassa energianvÀndningen. Allt kontrolleras och regleras genom ett styrsystem sÄ att man till exempel kan producera el pÄ ett miljöanpassat sÀtt och kan koppla den egenproducerade elen direkt mot nÀtet.

"Vi kommer för första gÄngen pröva detta pÄ en byggnad i Hammarby Sjöstad, eftersom det Àr viktigt för oss att skaffa erfarenheter av nya metoder för energiförsörjning," sÀger Lennart Klerdal, ansvarig för koncerngemensam forskning och utveckling inom Birka Energi. "Genombrottet för brÀnslecellen och kommersiell anvÀndning stÄr för dörren och vi ser en gigantisk potential sÄvÀl för befintlig bebyggelse som för nybyggnation," avslutar Klerdal.

FrÄn ABB:s och Birka Energis sida hoppas man att den egenproducerade elen kommer att vara en viktig del i framtida elproduktion och utvecklingen gör att det kommer att bli möjligt för den enskilde att satsa pÄ dessa system med vinster för den egna plÄnboken och för miljön.

Detta första försök med exempel pÄ miljövÀnligt energisystem kommer att finnas i Miljöinfocenter i Hammarby Sjöstad. Projektets syfte Àr att demonstrera hur ett system med solceller, elektrolysör, vÀtgaslager och brÀnsleceller kan fungera som komplement till redan befintlig el och vÀrme. Projektet kostar 13,5 Mkr och Àr ett samarbete mellan Birka Energi och ABB:s forskningsavdelning och skall genomföras under 2001-2002. Projektet drivs med ekonomisk hjÀlp frÄn Energimyndigheten och LIP-kansliet (Lokala investeringsprogrammet) i Stockholm. Invigning av Miljöinfocenter planeras i juni 2002.

ABB (www.abb.com) Àr vÀrldsledande inom kraft- och automationsteknik. VÄra lösningar förbÀttrar prestanda och minimerar miljöpÄverkan för energiföretag och industrier. ABB har 160 000 medarbetare i mer Àn 100 lÀnder.

Birka Energi (www.birkaenergi.se) Àr ett av Nordens ledande energiföretag med cirka 900 000 kunder. Vi utvecklar miljöriktiga, uthÄlliga energisystem och tjÀnster för företag och hushÄll. VÄra kunder möter vi med tvÄ varumÀrken: HemEl till privatkunder och Birka Energi till företagskunder. Hela företaget Àr miljöcertifierat enligt ISO 14001.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1