Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 04 januari 2010

LED-LCD och 3DTV blir stort 2010

Den explosionsartade populariteten för den tredimensionella filmen Avatar bÄdar gott för de stora TV-tillverkarna, som satsar mycket pÄ tillvÀxten av 3DTV.
Samsung Electronics, LG Electronics, Sony och andra TV-tillverkare planerar att visa upp sina nya 3D-kompatbla TV pÄ Consumer Electronics Show som öppnar denna vecka i Las Vegas. Industrin tror att 3DTV tillsammans med LED-bakgrundsbelysning kommer att vara de tvÄ modeorden i branschen i Är.

"Avancerad teknik som LED-bakgrundsbelysning och 3D förvÀntas ge ytterligare tillvÀxt, sÀrskilt för produkter i den högre prisklassen", skriver DisplaySearch i en rapport.

Det ÄterstÄr att se om konsumenterna betalar extra och bryr sig om att bÀra specialglasögon för att se 3D i sina vardagsrum. Detta Är kommer ett ökande antal 3D-filmer, sport och datorspel, och i vissa lÀnder tv-sÀndningar att finnas tillgÀngliga i 3D-formatet. MÀngden produkter med 3D-innehÄll förvÀntas dock bli relativt litet, delvis eftersom produktionskostnaderna Àr dyrare Àn för de vanliga versionerna.

Men LG förvÀntar att mÄnga konsumenter kommer att uppgradera till 3DTV eftersom prisskillnaden mellan 3DTV och andra LCD-TV inte kommer att vara stor.

LG:s 3D-LCD TV, som för nĂ€rvarande kostar motsvarande cirka 28 000 SEK för 47-tumsmodellen i Korea, vĂ€ntas sjunka med cirka 40 procent i Ă„r, sĂ€ger en talesman för LG. Detta kommer att göra att priserna pĂ„ en 3DTV kommer att ligga nĂ„got högre Ă€n vanlig 2DTV, nĂ€r det gĂ€ller 42-tums LCD-TV, sĂ€ger LG:s taleman. "I kombination ett ökande programutbud kommer 3DTV-marknaden att vĂ€xa exponentiellt”, fortsĂ€tter han.

LG siktar pÄ att bli den största 3DTV-tillverkaren under 2011 med 3,4 miljoner sÄlda enheter, frÄn 400 000 enheter i Är.

Sony, som Àr den tredje största tillverkaren, uppger att mellan en tredjedel och hÀlften av alla TV-apparater som sÀljs av företaget inom den tolvmÄnadersperiod som avslutas mars 2013 kommer att ha 3D-kapacitet.

Marknadsledaren Samsung Ă€r ocksĂ„ med i 3D-kapplöpningen och planerar att lansera 3D-kapabel LCD-TV med LED-bakgrundsbelysning i Ă„r. "Utbudet av 3D-innehĂ„ll ökar”, sĂ€ger en talesman för Samsung. "3DTV kommer att bli Ă„rets största tv-trend tillsammans med LED (LCD) TV.”

Samsung och LG planerar ocksÄ att ansluta sig till kommitté för statlig industristyrning i Korea för att inleda försök för 3DTV-sÀndningar i oktober i Är. Det skulle göra Korea till vÀrldens första land som testar 3DTV i HD-bildkvalitet via markbundna nÀt.

DisplaySearch förutspÄr att 1,2 miljoner 3D-kapabla TV-apparater kommer att sÀljas Är 2010 och 15,6 miljoner enheter 2013.

LED-LCD-TV-marknaden Àr ocksÄ pÄ vÀg mot en kraftig tillvÀxt i Är, dÀr de stora leverantörerna förvÀntas att offensivt arbeta för försÀljning av LED-LCD-TV, som kan skryta med smidig design och förbÀttrad bildkvalitet. De höga priserna har hittills varit ett av de största hindren för utbredd anvÀndning av LED-LCD-TV, men priserna förvÀntas sjunka i Är.

En LED-TV Àr en LCD-TV som Àr upplyst av lysdioder, medan en traditionell LCD-TV fÄr sitt ljus frÄn lysrör.

De globala leveranserna av LED-bakgrundsbelyst LCD-TV med skÀrmstorlekar pÄ 40 tum eller större ökar nÀstan Ätta gÄnger under 2010, frÄn 2,5 miljoner enheter under 2009 till 18,8 miljoner enheter, enligt marknadsundersökningsföretaget iSuppli.

Samsung uppger att deras mÄl Àr att fyrdubbla försÀljningen av LED-LCD-TV till 10 miljoner enheter i Är. LG Electronics har tidigare aviserat ett aggressivt försÀljningsmÄl pÄ 7 miljoner enheter för LED-LCD-TV, enligt DisplaySearch.

Den totala TV-försÀljningen, som tappat en procent förra Äret, kommer att stiga med sex procent till 218 miljoner enheter under 2010, frÄn 205 miljoner enheter under 2009, enligt DisplaySearch.

De global intÀkterna frÄn TV-försÀljning kommer fÄ en positiv tillvÀxt i Är efter att ha fallit 10 procent till 101 miljarder USD förra Äret.

Det skriver koreaherald.co.kr
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-2