Komponenter | 04 mars 2010

Arbetare protesterar mot stängning av ST-Ericsson i Caen

Arga arbetstagare på ST-Ericssons anläggning i Caen i Normandie, har gått i strejk för att protestera mot gruppens avsikt att stänga fabriken.
Sedan 25 februari har ST-Ericssons arbetstagare ockuperat lokalerna dygnet runt. Deras kamp är en del av en strejk för att få en generösare avvecklingsplan för de 114 anställda vid ST-Ericsson i Caen.

ST-Ericsson presenterade i juni 2009 en omstruktureringsplan som innebar 146 uppsägningar i Frankrike, av totalt 2100 inom företaget, och dessutom stängningen av bolagets anläggning i Caen.

"Vi uppmanar till en anständig avvecklingsplan. Företagsledningen har erbjudit oss den lagstadgade lägsta nivån för ersättning medan ST-Ericssons moderbolag, STMicroelectronics och Ericsson har betalat en miljard euro i utdelning till sina aktieägare under 2009", uppger fackföreningan CFDT:s generalsekreterare Didier Cadious till Le Figaro, och fortsätter: "Som anställd och som skattebetalare finner jag detta skamligt. Företagen erhåller offentliga medel. Cheferna är baserade i Genève och betalar inte skatt. Och de kan inte leverera en anständig social plan när de flyttar verksamheten."

Som en del av Nano 2012-programmet, som lanserades i april, har den franska regeringen och de lokala myndigheterna enats om 457 milljoner euro i stöd till den franska nanoelektronikindustrin, vilket inkluderar 340 miljoner euro till STMicroelectronics, som är ledare av projektet.

Frankrikes premiärminister säger att han kommer att träffa arbetstagare på ST-Ericsson i Caen och Frankrikes industriminister, Christian Estrosi, ska träffa företrädare för de anställda 5 mars 2010 vid det franska finansministeriet och industriministeriets kontor i Paris.

I dagens officiellt uttalande har Estrosi efterlyst återupptagen dialog mellan ST-Ericssons ledning och fackföreningarna. Han uppmanar ST-Ericssons ledning att återuppta dialogen för att ge arbetarna på Caen möjlighet att omfattas av samma villkor som sina kollegor på andra ST-Ericssons anläggninger, skriver eetimes.com

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-25 09:38 V9.6.1-1