Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 03 maj 2010

Första spadtaget för Renault-Nissans batterifabrik

Uppförandet av Renault-Nissan-alliansens första fabrik för tillverkning av avancerade litiumjonbatterier i Europa påbörjades den 27 april i brittiska Sunderland.
Toshiyuki Shiga, chief operating officer för Nissan Motor Co. Ltd., var den som höll i spaden vid ceremonin på Nissans bilfabrik i Sunderland för att markera startskottet för projektet som värderas till omkring 2,2 miljarder kronor.

Den 25000 m2 stora anläggningen kommer att stå klar i början av 2012 och inledningsvis producera 60000 batterier per år för Nissans och Renaults elbilar.

Fabriken förväntas skapa 200 nya jobb på Nissan och ytterligare 600 i den brittiska leverantörskedjan.

Alliansen har tidigare meddelat att en andra batterifabrik kommer att förläggas till portugisiska Cacia samt att man även kommer att börja tillverka batterier vid Renaults anläggning i Flins, Frankrike.

Förra månaden tillkännagav Nissan att man även kommer att börja tillverka elbilen Nissan LEAF – världens första massproducerade bil utan utsläpp från fordonet– vid Sunderlandfabriken.

Nissan LEAF kommer att börja tillverkas 2013 vid anläggningens andra produktionslinje jämte den nyligen lanserade kompakta crossovern Nissan JUKE som går i produktion i augusti i år.

Nissans Oppama-fabrik i Japan kommer att vara den som först tar Nissan LEAF i produktion. Detta sker senare i år och Oppama kommer även att svara för leveranserna till Storbritannien då LEAF börjar säljas där i början av 2011. Från och med senare delen av 2012 kommer Nissan LEAF och de avancerade litiumjonbatterierna även att tillverkas vid Nissans anläggning i Smyrna, USA.

Batterifabriken vid Sunderlandanläggningen i Storbritannien kommer att bli en central punkt för North East-regionen som proklamerats som”Low Carbon Economic Area”*.

I mars tillkännagav Regional Development Agency One North East att ett nationellt utbildningscenter för miljömässigt hållbar tillverkning kommer att anläggas i direkt anslutning till Nissans bilfabrik.

I detta utbildningscenter kommer studenterna ha tillgång till den senaste tekniken och kunna utnyttja miljömässigt hållbara tillverkningsmetoder. Nissan kommer att bidra med bästa praxis och kunskapsöverföring inom tillverkning, logistik och underhåll med betoning på resurssnålhet.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-25 11:14 V9.5.0-1