Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Dan Söderström Komponenter | 17 maj 2010

Dan Söderström från Partminer berättade om falska komponenter

På ElektronikExpo-mässan i Västerås 7 maj, där 80 deltagare lyssnade på föredrag, berättade Dan Söderström från Partminer om sina erfarenheter av falska komponenter och marknaden för dessa.


En av marknadsplatserna för falska komponeter. Foto Dan Söderström, Partminer.


Det finns faktiskt en fullt legal marknad i Kina för avlödda komponenter, berättade Dan Söderström. I detta fall vet köparen om vad han får och komponenterna används till leksaker och andra produkter där fel i funktionen mest får tillverkare av slutprodukten att riskera en reklamation.

De falska komponenterna indelas i refurbs (avlödda), pulls (utdragna), kasserade komponenter, falska (pirattillverkade), dummies (tomma kapslar) och ommärkta komponenter.

Enligt amerikanska näringsdepartementet upptäcktes 4000 fall år 2005, vilket ökade till 9000 fall 2008. De påträffade komponenterna kommer mestadels från Kina, Taiwan, Malaysia och Indien.

När den stora EMS-utflyttningen till Kina skedde för cirka 10 år sedan uppstod enorma brister på komponenter, vilket medförde att en grå marknad uppstod i industristaden Shenzhen, nära Hongkong. Stora EMS-företag, som blev oroliga för att behöva betala skadestånd när handeln med de falska komponenterna ökade, vände sig redan tidigt till väst för att köpa komponenter för att säkra kvaliteten.

Dan Söderström, som besökt en marknad för falska komponenter i Shenzhen, visade bilder på ett komplex av höghus i staden, enbart för denna marknad, där man fullt öppet kunde köpa alla sorters falska komponenter. Olika avdelningar marknadsförde de olika fabrikaten och kommersen var livlig.

– Men att anlita en auktoriserad leverantör är ingen absolut garanti, för de kan vara lurade i sin tur, säger Dan Söderström, som rekommenderar köparna att alltid komma överens om ansvarsfrågan vid köp.

En seriös leverantör använder sig bland annat av ultraljud och röntgen för att kontrollera komponenterna.

– Begär garantitid på 30, 60 eller 90 dagar och undvik företag som inte är ISO-certifierade, säger Dan Söderström vidare. I den allokeringssituation som nu uppstått är det gyllene tider för förfalskarna.Leverans av falska komponenter.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1