Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 19 maj 2010

Lars Leijonborg blir ansiktet för svensk nanoteknik

Första steget blir att tigga pengar från regeringen.
Sverige håller på att hamna på efterkälken inom nanoteknik, anser ett antal forskare, bolag och riskkapitalister i branschen som därför ska bilda en organisation för att främja svensk nanoteknik. Bakom Swednanotech står bland andra IVA, Astra Zeneca och flera universitet.

Till föreningens ordförande har Lars Leijonborg valts.

”Jag tackade ja för att jag känner väldigt mycket för idén. Vi är ett duktigt forskningsland, men det har inte riktigt blivit den utdelning i företagande inom nanoteknik som man hoppades för ett par år sedan”, säger Lars Leijonborg.

Årligen investeras över en kvarts miljard i nanoteknik, enligt föreningen. Dessutom tillkommer årliga anslag på 80 miljoner kronor genom den forskningsproposition som Lars Leijonborg ansvarade för som minister.

Trots det har lyftet uteblivit, konstaterar Lars Leijonborg, som pekar på att flera företag i branschen lider av dålig ekonomi. Föreningen vill nu bilda ett bolag som kan marknadsföra svenska bolag, attrahera riskkapital och bidra till att forskning kommersialiseras.

Ett av styrelsens och Lars Leijonborgs första uppdrag blir att äska runt 4 - 5 miljoner kronor årligen från regeringen, enligt di.se

”Vi tror att det vore klokt av statsmakterna att ge ett handtag då många av företagen är så pass svaga. Min uppgift blir att argumentera för mina före detta kollegor i regeringen”, säger Lars Leijonborg, som hävdar att nanoteknik kommer att ha stor betydelse för tillväxt och sysselsättning i framtiden.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-25 11:14 V9.5.0-1