Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 24 maj 2010

Så ska Göran Jansson få Note lönsamt

Evertiq har intervjuat Göran Jansson, tillförordnad vd på Note, som berättar hur han tänkt göra för att få Note att åter visa svarta siffror.
En del förändringar väntar oftast varje företag som får en ny vd och Note, som haft det extra tufft förra året, är ingen undantag. Göran Jansson pekar främst på fyra åtgärder som företaget ska arbeta med:

1. få igång säljet
2. dra ner cost
3. binda mindre kapital
4. bättre kommunikation

Alltför långa genomloppstider är branschåkomma och inte speciellt för Note, menar Göran Jansson, men här finns en del att göra. Företaget tar också för mycket av kundens materialrisker, när de trycker ut risken till underleverantörerna, och dessa risker vill Göran Jansson att Note ska bli bättre på att bedöma. Materialnedskrivningarna är dyra, och de beror på att man ofta har köpt för mycket material.

Att leta rätt på kunder som passar just Note är också en viktig del. ”Vi kan inte ta allt utan ska hitta kunderna som är rätt för Note. Säljarbetet måste därför vara mer precist”, säger Göran Jansson. ”Note måste få mer tryck i säljet. Det behövs mer folk som träffar slutkunder.”

Göran Jansson vill därför zooma ner storleken på kunderna. Då konjunkturen störtade 2008 var Note tidigt ute med att dra ner kostnader. Men när den största kunden stängde av sin produkt medförde detta dramatiska siffror för Note – och det måste till en handbromsvändning.

Note kommer framöver att få en enklare struktur, med alla enheter i ett bolag. Detta betyder att de olika enheterna kommer att glida ihop i ett aktiebolag under året. Då går det också att arbeta tydligare med vem som gör vad inom de olika enheterna.

På lite längre sikt tror Göran Jansson att man kan sluta att flytta ut produktion från landet och i stället slåss med en högre kompetensnivå, men för att få till detta behövs att mer fokus läggs på totalkostnaden för produkten.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-06-15 00:12 V9.6.1-1