Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 11 juni 2010

Batteriuppfinnare invald i kunglig akademi

Christina Lampe-Önnerud, forskare, grundare och vd för batteriföretaget Boston-Power, har valts in som ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA.
Christina Lampe-Önnerud tillhör dĂ€rmed nu en exklusiv skara vars viktigaste uppgift Ă€r att som grĂ€nsöverskridande brobyggare mellan nĂ€ringsliv, forskning, förvaltning och olika intressegrupper verka för samhĂ€llets utveckling.

- Det Ă€r naturligtvis bĂ„de en Ă€ra och mycket glĂ€djande för mig som person, sĂ€ger Christina Lampe-Önnerud. Eftersom IVA arbetar med det som ocksĂ„ Ă€r mina fokusfrĂ„gor Ă€r jag entusiastisk inför denna nya roll.

Ludvikafödda Christina Lampe-Önnerud Ă€r sannolikt mest kĂ€nd för att ha grundat batteriföretaget Boston-Power i USA. Bolaget, som funnits sedan 2005, fick sitt stora genombrott nĂ€r man som första batteriföretag i vĂ€rlden lyckades utveckla ett uppladdningsbart litium-jon batteri som fick licens att anvĂ€nda SvanenmĂ€rkning.

Bolagets produkter Àr byggda runt en bred patentportfölj som Christina sjÀlv ligger bakom. Till kunderna hör idag bland andra datorföretagen Hewlett-Packard liksom inom kort ASUS. Boston-Power Àr ocksÄ starkt engagerat i utvecklingsarbetet av Saab:s första eldrivna bil, den sÄ kallade ZE SAAB 9-3 (Zero Emission).

- Inte minst bilbranschen stÄr inför stora utmaningar att klara omgivningens krav pÄ en hÄllbar utveckling. DÀrför Àr det oerhört inspirerande att tillsammans med Saab utveckla en bil som inte har nÄgra CO2-utslÀpp.

Redan tidigare i vĂ„ras fick Christina Lampe-Önnerud sitt första stora publika erkĂ€nnande pĂ„ hemmaplan nĂ€r hon blev prisad av NĂ€ringslivets Miljöchefer, NMC, och utsĂ„gs till vinnare av utmĂ€rkelsen HĂ„llbart ledarskap 2009.

- HÄllbar utveckling krÀver innovation och förÀndringskraft. Jag ser denna utnÀmning som ett erkÀnnande av hur min forskning och utveckling Àr en del av de nya system och lösningar som efterfrÄgas.

NÀr det gÀller sitt kommande engagemang i IVA hoppas Christina kunna bidra med kunskap om vad som sker pÄ teknikomrÄdet globalt. Boston-Power har idag betydande verksamheter bÄde i Taiwan och USA.

- Även om jag naturligtvis inte Ă€r ensam om att ha USA som bas för min verksamhet, tror jag Ă€ndĂ„ att jag kan bidra med ett internationellt perspektiv. Sverige ligger förvisso vĂ€ldigt lĂ„ngt fram, inte minst pĂ„ clean tech-omrĂ„det, men det Ă€r en skör ledning. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att vara en del av den globala utvecklingen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2