Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 22 juni 2010

Sveriges superlab stärks

Det nationella samarbetet mellan KTH, Uppsala universitet och Chalmers i form av renrumsnÀtverket Myfab uppgraderas och blir en nationell resurs. Det har VetenskapsrÄdet sett till.
Ökad tillgĂ€nglighet till laboratorierna ifrĂ„ga för Sveriges alla forskare Ă€r en viktig poĂ€ng med det stĂ€rkta samarbetet.

– Med Myfab och de hĂ€r tre laboratorierna kan vi fortsĂ€tta vara bĂ€st i Europa, i synnerhet nĂ€r det gĂ€ller labutrustning. Det finns ingen som slĂ„r oss, sĂ€ger Mikael Östling. Han Ă€r skolchef pĂ„ ICT-skolan dĂ€r Electrumlaboratoriet, KTH:s del i Myfab, ingĂ„r.

Satsningen Ă€r alltsĂ„ av yttersta vikt eftersom den innebĂ€r att Sverige stĂ„r sig i konkurrensen med andra internationella renrumslaboratorier. Enligt Mikael Östling möjliggör Myfab forskning som annars inte hade kunnat genomföras om inte samarbetet fanns.

Att Myfab blir en nationell resurs betyder att NFL vid Chalmers, Ångström MSLlab vid Uppsala universitet och Elecktrumlaboratoriet vid KTH, blir tillgĂ€ngliga för samtliga forskare i Sverige. DĂ€rtill ingĂ„r sĂ„ kallat anvĂ€ndarstöd, forskare ska fĂ„ fri tillgĂ„ng till hjĂ€lp att anvĂ€nda utrustningen om de behöver det.

Hittills har Myfab varit en succé, och det Àr dÀrför det fortsatta stödet frÄn VetenskapsrÄdet ges.

– Vi har genom Ă„ren lĂ€rt oss hur vi ska samarbeta. Det innebĂ€r bland annat att ge varandra backup om labbutrustning gĂ„r sönder, men ocksĂ„ en bra dialog om vilken utrustning som ska införskaffas, sĂ„ att den Ă€r kompletterande snarare Ă€n att vi köper liknande utrustning, sĂ€ger Mikael Östling.

Han tillÀgger att Myfab Àr ett Àkta samarbete, inte en pappersprodukt. Dessutom har KTH, Uppsala universitet och Chalmer lyckats med de mÄl som sattes för fyra Är sedan, bland annat att fÄ in fler startupföretag i renrummen.

MÄnga uppmÀrksammade resultat har ocksÄ uppnÄtts genom Myfab. vid KTH:s Electrumlaboratorium har spetsteknologier utvecklats för sÄvÀl medicinska sensorapplikationern som energieffektiva komponenter för elektriska drivsystem. Dessutom har forskare tagit fram en process som förenklar tillverkning i halvledarindustrin.

Chalmers har utrustat teleskopet Herschel med en liten supraledande komponent med hög kĂ€nslighet som ska upptĂ€cka extremt svaga signaler frĂ„n dold materia i universum. I renrum vid Ångströmlabbet i Uppsala har ett algbatteri utvecklats.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1