Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© National Labor Committee Elektronikproduktion | 01 juli 2010

Jabils tur för självrannsakan

Någon som trodde att Foxconn var ensam om den kinesiska produktionsröran? Nu verkar det vara Jabils tur för lite självrannsakan.
Pittsburgh-baserade arbetsrättsgruppen National Labor Committee har publicerat en rapport som hävdar att Jabils produktionsanläggning i Guangzhou (Kina) drivs som ett "minimum security prison” som producerar för Whirlpool, GE och HP.

I rapporten konstateras olagliga eller orimliga arbetsvillkor och polis som agerar som fångvaktare.

Här är den kompletta listan:

• Sex tusen arbetare, drift dygnet runt, med två 12-timmars skift, sju dagar i veckan. Arbetstagarna är på fabriken 84 timmar i veckan.• Arbetare är förbjudna att sitta ner och måste stå hela 12-timmarsskiften. Nacke, axlar, armar och ben blir stela och ömma, och fötterna sväller.

• Arbetstagarna har endast rätt att använda toaletten en gång under det vanliga åtta-timmarsskiftet. Eftersom det bara finns tre "toalettpass" per produktionslina, säger kvinnorna där att de måste vänta över en timme för ett toalettbesök.• Arbetare betalades en baslön på motsvarande 76 US cent i timmen till april, då de fick en 17 procentig ökning till 93 cent i timmen. Ingen kan överleva på baslönen och alla tvingas arbeta övertid.

• Väktare och chefer patrullera verkstadsgolvet som om de vore poliser som övervakar fångar. Arbetstagare som gör fel är tvungna att skriva ett "omvändelsebrev" för att be om förlåtelse - som de måste läsa upp högt inför alla sina medarbetare. Felande arbetstagare kan också tvingas att stanna efter jobbet, obetalt, för att rengöra toaletter.• Grupper om sex anställda delar tillsammans på ett trångt studentrum och sover i våningssängar. 75% av arbetstagarna säger att fabrikens mat är "hemsk".

• Jabil har 18 fabriker i Kina, vilket är mer än de har i USA
-----

Copyright samtliga bilder: National Labor Committee
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2