Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 03 september 2010

Två Sting-bolag med redo att lyfta

Vid Stings traditionsenliga Take Off-ceremoni i Kista Science City pÄ tisdagen var det dags för ytterligare tvÄ flygfÀrdiga bolag att lÀmna affÀrsinkubatorn.
Antrad och FlexiClean kan med sina respektive produkter leverera lösningar pÄ tvÄ stora globala problem.

I september 2008 kom innovatören Lars Ekemar och bolaget Antrad till inkubatorn Sting med en högteknologisk produkt som gör det möjligt att tina blodplasma pÄ bara fem minuter. En sÄdan procedur tar vanligtvis omkring 30 minuter, vilket gör arbetet för blodbanker vÀrlden över komplicerat och svÄrt att planera.

I Antrads teknik anvÀnds radiovÄgor och en sÄ kallad fÀltutjÀmnare för att snabbt och sÀkert tina blodplasman. Sting sÄg en intressant innovation och en global marknad i kombination med ett stort kundbehov och tog in Antrad i inkubatorprogrammet med stora förvÀntningar. Idag, tvÄ Är senare, Àr Antrad snart redo för lansering och rÀknar med att ha sin produkt ute pÄ blodcentralerna inom ett Är.

Åren med Sting har varit givande pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt, menar Antrads vd Kurt Högnelid:
– Sting har gett oss som bolag en trovĂ€rdighet som Ă€r ovĂ€rderlig i dialogen med investerare och partners. Att vara ett Sting-bolag ger automatiskt en kvalitetsstĂ€mpel, sĂ€ger Kurt Högnelid.

Peder Eneroth, grundare av Flexiclean hÄller med. Hans bolag kom till Sting för ett drygt Är sedan och har under den tiden fÄtt ett stort kontaktnÀt och ser Sting som ett mycket viktigt stöd för bolagets utveckling. Flexicleans filterhÄllare för rening av dagvatten löser pÄ ett innovativt sÀtt ett enormt problem som finns över hela vÀrlden.

Varje dag rinner mÀngder av tungmetaller och olja rakt ner i brunnar tillsammans med dagvattnet som sen helt orenat rinner ut i nÀrmsta vattendrag. Orenat dagvatten kan orsaka stora miljöproblem och skada vÄra vattenresurser. I juni i Är gjorde Flexiclean sin första leverans och installation av dagvattenfiltret till Stockholms nya miljöstadsdel Norra DjurgÄrdsstaden, och nu hoppas man att fler kommuner ska följa efter.

– Vi rĂ€knar med en ketchupeffekt . VĂ„r produkt löser ett stort miljöproblem pĂ„ ett extremt kostnadseffektivt sĂ€tt för kommunerna, sĂ€ger Peder Eneroth.

Stings vd PÀr Hedberg passade pÄ att ge bolagen nÄgra goda rÄd inför sin fortsatta utveckling. Ordning och reda, kundnÀra produktutveckling, och att planera för vÀrldsmarknaden direkt frÄn start Àr nÄgra av hans tips. Men det viktigaste Àr enligt PÀr Àr att bygga upp ett riktigt bra team och att sedan hÄlla ihop teamet med hjÀlp av en stark företagskultur. Lars Ekemar, innovatören bakom Antrad, Àr av samma Äsikt.

– En av de största lĂ€rdomarna under Sting-tiden Ă€r betydelsen av att bygga ett starkt team med olika kompetenser och att som grundare vĂ„ga slĂ€ppa ifrĂ„n sig Ă€gande till de andra i teamet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt sitter alla i samma bĂ„t, nĂ„got som skapar god stĂ€mning och gör att alla kĂ€nner sig lika delaktiga i bolagets utveckling, sĂ€ger Lars Ekemar.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2