Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Embedded | 09 september 2010

Prevas utvecklar mätsystem till Medfield Diagnostics

Prevas har tillsammans med National Instruments hjÀlpt Medfield Diagnostics att utveckla ett mÀtinstrument.
Prevas, har i samarbete med National Instruments, hjÀlpt Göteborgsbaserade företaget Medfield Diagnostics att utveckla mÀtinstrumentet Strokefinder R10. Ett instrument som kan rÀdda liv och förhindra lidande för framtida strokedrabbade mÀnniskor.

En stroke som orsakar hjÀrnblödning krÀver en viss typ av medicinsk behandling medan en blodpropp i hjÀrnan krÀver en helt annan behandling. Att stÀlla rÀtt diagnos sÄ tidigt som möjligt Àr oerhört viktigt. En snabb och korrekt behandling innebÀr att risken för att patienten förlorar tal och rörlighet dramatiskt minskar.

Medfield Diagnostics grundades 2005 och Àr ett företag som utvecklar mikrovÄgsbaserade diagnostik-instrument för vÄrden. Företaget Àr sprunget ur mÄngÄrig forskning pÄ Chalmers Tekniska Högskola. Första produkten, Strokefinder R10, Àr ett forskningsinstrument som bland annat ska skilja blödning frÄn propp vid stroke i kliniska prövningar. Instrumentet har Àven möjlighet att mÀta om en stroke sker nattetid hos patienter i riskgrupp som ligger under övervakning pÄ sjukhuset. Prevas har levererat mÀtutrustningen som bestÄr av ett system med ett antal moduler samt mjukvaran som utför mÀtningarna. Instrumentet baseras pÄ National Instruments nya nÀtverksanalysator.

– För oss, som Ă€r ett riskkapitalfinansierat bolag, var det viktigt med en flexibel och effektiv utvecklingspartner som Prevas. Samarbetet innebar en snabb produktutveckling, lĂ„g utvecklingskostnad och en flexibel, moduluppbyggd lösning, som Ă€ven passar andra tillĂ€mpningar, sĂ€ger Patrik Dahlqvist vd pĂ„ Medfield Diagnostics.

Produkten bestÄr av en mÀtutrustning samt en hjÀlm som sÀtts pÄ patienten och anvÀnds för att undersöka hjÀrnan med hjÀlp av mikrovÄgor. I hjÀlmen finns antenner som tillsammans med mÀtutrustningen fungerar som sÀndare och mottagare.

– Som Select Alliance Partner till National Instruments samarbetar vi med bĂ„de försĂ€ljning och utveckling. Detta innebĂ€r att vi tillsammans kan hitta nya lösningar. I detta fall en nĂ€tverksanalysator som vid utvecklingstiden inte fanns tillgĂ€nglig som kommersiell produkt, sĂ€ger Hans Nyström pĂ„ Prevas.

Strokefinder R10 Àr idag ett forskningsinstrument för kliniska prövningar inom strokeforskningen. Om cirka tre Är rÀknar Medfield Diagnostics med att ha ett instrument för klinisk anvÀndning pÄ sjukhus samt pÄ lÀngre sikt kunna utrusta ambulanser med instrumentet för att omedelbart kunna stÀlla rÀtt diagnos.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2