Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 14 september 2010

Ett lyft för tågens strömförsörjning

​I Häggvik och Eskilstuna pågår just nu en febril verksamhet för att öka strömförsörjningen till tågtrafiken i Mälarområdet. I dagarna anländer de jättelika transformatorer som ska säkra stabil el till tågen.
”Ankomsten av de nya transformatorerna är en milstolpe i arbetet med att förstärka strömförsörjningen”, säger Åke Hedlund, projektledare på Siemens som har totalentreprenaden på uppdrag av Trafikverket (fd Banverket).

”Sex transformatorer som vardera väger 44-60 ton ska lyftas in i de två omformarstationerna. För att lyckas med detta är hustaken avlyftbara.”

Omformarstationen i Häggvik har en totalyta på över 1 000 kvadratmeter.

”Vi har gjort allt för att omformarstationerna ska smälta in i den lokala miljön. Bland annat har huset fått tegelfasad och tegelmur mot omgivande vägar.”

Omformarstationerna sköter omvandlingen av spänningen till rätt nivå innan elen går ut i tågledningarna och. Samtidigt omvandlas frekvensen från 50 Hz till drygt 16 Hz. Transformatorerna är en viktig del.

Den tekniska lösningen är helt nyutvecklad och bygger på så kallad HVDC-teknik (High Voltage Direct Current).

”Det är första gången i världen som denna teknik används för banströmsförsörjning”, berättar Åke Hedlund. ”Det fina med tekniken är att de statiska frekvensomriktarna kan byggas väldigt platsbesparande. Detta är en stor fördel särskilt i Häggvik där det är ont om plats”.

Omformarstationerna ska tas i drift under 2011 och blir en välkommen kapacitetsökning till passagerar- och godstrafiken i hela Mälardalen. Hela investeringen är värd cirka 400 miljoner kronor.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1