Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 15 september 2010

Ny checklista underlättar vid val av LED-armaturer

Intresset för LED-belysning har ökat explosionsartat under de senaste Ären och det finns idag ett stort utbud av LED-armaturer pÄ marknaden. Belysningsbranschen har nu tagit fram en checklista som ska fungera som hjÀlpmedel vid val av LED-armaturer.
LED Àr en annorlunda ljuskÀlla, som utvecklats mycket snabbt och blivit ett alltmer intressant alternativ inom belysning. LEDs fördelar med lÄg energiförbrukning, lÄng livslÀngd och dÀrmed minskat underhÄllsbehov har bidragit till att tekniken blivit oerhört efterfrÄgad under de senaste Ären. LED Àr idag ett alternativ pÄ en rad olika anvÀndningsomrÄden, bl.a. som orienterings-, markerings- och nödbelysning, effektbelysning, korridorbelysning, arbetsplatsbelysning, belysning av cykel- och gÄngvÀgar, med mera.

LED-tekniken har dock speciella egenskaper, som vi inte Àr vana vid i belysningssammanhang, och LED-armaturer skiljer sig ocksÄ dÀrför en hel del frÄn armaturer bestyckade med traditionella ljuskÀllor. Idag finns det Ànnu ingen standard pÄ för hur LED-armaturer ska redovisas. Dessa faktorer gör det svÄrt för en inköpare att kunna jÀmföra olika LED-armaturer och stÀlla rÀtta krav vid val av armaturer.

En expertgrupp inom Belysningsbranschen har nu tagit fram en praktisk checklista som hjÀlpmedel vid upphandling och val av LED-armaturer. Checklistan bestÄr av de mest relevanta frÄgestÀllningarna för att fÄ svar pÄ frÄgor om livslÀngd, ljuskvalitet, effektivitet, ljusreglering för att korrekt kunna jÀmföra armaturer frÄn olika tillverkare. Listan fungerar bÄde vid val av inomhus- och utomhusarmaturer.

Listan finns för nedladdning hÀr.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2