Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Maplecroft Elektronikproduktion | 17 september 2010

Arbetsnormer kritisk risk för tillverkning i Kina

En ström av rapporter med fokus pÄ elektronikföretag med tillverkning i sÀrskilda ekonomiska zoner (SEZ) har visat dÄliga arbetsvillkor och ansenliga risker som gÀller för alla multinationella företag med dotterbolag och försörjningskedjor i Kina.
I Kina har protesterande arbetstagare och initiativ frÄn företagsledningar fÄtt löner och arbetsvillkor att förbÀttras, med inverkan pÄ kostnaderna för verksamheten.

Enligt en rapport frÄn Maplecroft Àr de sÀrskilda ekonomiska zonerna, kÀnda för sin förmÄga att locka utlÀndska investerare pÄ grund av skattelÀttnader, en stor pool av billig arbetskraft. Men i de ekonomiska zonerna förekommer ocksÄ krÀnkningar av arbetstagarnas rÀttigheter pÄ grund av dÄlig tillÀmpning av arbetsrÀtten. Detta kan tillskrivas underfinansierade, outbildade och ibland korrumperade lokala myndigheter som inte har resurser att övervaka arbetsplatserna ordentligt.

"Kina har bedömts ha extrema risker i Maplecrofts Working Conditions Index och Àr rankad 7 av 196 lÀnder", sÀger Maplecroft expert pÄ arbetstagares rÀttigheter, Monique Bianchi. "Företagen mÄste genomföra en förvÀrvsgranskning vid inköp frÄn lokala leverantörer, sÀrskilt i högriskregioner som Dongguan och Shenzhen. Leverantörerna kan ignorera eller försöka kringgÄ arbetsrÀtten. En sÄdan taktik kan vara att undvika arbetsrÀtten genom att minska övertidsersÀttning eller fiffla med avtal som de anstÀllda inte förstÄr."

-----

KĂ€lla: Maplecroft
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1