Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 17 september 2010

Apple kommer dominera marknaden för pekplattor

Även med en flod av konkurrerande produkter Ă€r det osannolikt att Apples iPad kommer att möta en allvarlig konkurrent fram till 2011, tror iSuppli.
iPad kommer att stÄ för 74,1% av den globala pekplatteförsÀljningen under 2010, medan resterande 25,9% bestÄr av en blandning av Àldre produkter av PC-typ och nÄgra mer konkurrenskraftiga pekplattor. Trots introduktionen av de första riktiga iPad-konkurrenterna 2011, kommer Apple fortfarande hÄlla sig pÄ rÄdande 70,4% av leveranserna, förutspÄr iSuppli. Detta kommer att fortsÀtta in i 2012 dÄ iPad förutspÄs att stÄ för nÀra tvÄ tredjedelar av leveranserna, och uppgÄ till 61,7%.

"Även om iPad har funnits pĂ„ marknaden bara nĂ„gra mĂ„nader, avsĂ€tts enorma resurser inom hela tekniksektorn för att utmana och störta Apples dominans pĂ„ denna snabbt vĂ€xande marknad”, sĂ€ger Rhoda Alexander, forskningschef pĂ„ iSuppli.

Kom ihÄg iPhone

iSupplis prognos av konkurrenssituationen för iPad bygger pÄ den korta tiden för iPhone pÄ marknaden, eftersom iPad Àr i en liknande situation som iPhone var nÀr den först kom. Den lanserades i juni 2007 och följdes av ett utbud av konkurrerande produkter under de nÀrmaste fem mÄnaderna till tvÄ Ären. Det tog dock nÀstan tre Är för konkurrenterna att erbjuda telefoner som verkligen var annorlunde och överlÀgsna i vissa avseenden, menar iSuppli.
 
Knappt om tid  

Ett antal nya pekplattor förvÀntas komma, utöver de som redan lanserats. Bilder av en pekplatta frÄn Samsung som liknar dess Galaxy-telefon sprids nu. Rykten cirkulerar ocksÄ om Research In Motion Ltd efter företagets senaste köp av domÀnnamnet BlackPad.

Med detta sagt, tror Rhoda Alexander att den mest intressanta konkurrenten pÄ kort sikt kan komma frÄn HP, som har erfarenhet av att bygga apparater pÄ PC-nivÄ, samt tillgÄng till ett eget WebOS genom bolagets förvÀrv av Palm. Icke desto mindre verkar det osannolikt att HP:s iPad-utmanare kommer tidigare Àn 2011. LikasÄ sÀger rykten att Google kommer att slÀppa en pekplatta med Chrome OS i Är.

Apparna hinder  

Konkurrenterna till iPad möter ocksÄ andra problem, fortsÀtter iSuppli. "Konkurrenterna stÄr inför nÄgra allvarliga hinder i deras anstrÀngningar för att matcha det totala iPad-paketet, frÀmst med att konkurrera med den vÀxande sviten av iPad-applikationer", avslutar Rhoda Alexander.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-1