Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Komponenter | 29 september 2010

NLAB Solar bygger fabrik för tredje generationens solceller

NLAB Solar fÄr 17,3 miljoner kronor frÄn Europeiska kommissionen för att bygga pilotfabriken för tredje generations solceller i Sverige.
NLAB Solar erhÄller 17,3 miljoner kronor i finansiering frÄn Europeiska kommissionen för att bygga den första pilotfabriken för tillverkning av tredje generations solceller i Sverige. Finansieringen ges inom ramen för EU programmet LIFE+.

NLAB Solar skall för pengarna bygga en pilotfabrik för tillverkning av Dye Sensitised Solar Cells (DSC), mer kÀnda som GrÀtzelceller eller tredje generationens solceller. DSC kan liknas vid en artificiell fotosyntes med ett fÀrgÀmne som fÄngar upp solljus. De har tack vare sin unika uppbyggnad och funktionssÀtt en mÀngd fördelar jÀmfört med andra solcellsteknologier.

Pilotfabriken byggs under 2010-2011 i Stockholm för en total investering av 40 miljoner kronor. Bolaget planerar att nyanstÀlla femton personer det nÀrmaste Äret för att kommersialisera sitt prioriterade affÀrsomrÄde: fasad- och byggnadsintegrerade solceller, mer kÀnt som BIPV (Building Integrated Photovoltaics).

“Genom etableringen av pilotfabriken hĂ€r i Stockholm tar vi ett stort steg mot kommersialisering av tredje generationens solceller. Vi har mĂ„lsĂ€ttningen att en kvadratmeter solcell fasad skall försörja en kvadratmeter kontor och vi vill börja hĂ€r i Sverige”, sĂ€ger vd Giovanni Fili,

Genom att anvÀnda en patenterad fotonisk kristall i DSC ökar NLAB Solar omvandlingen av solljusenergi till elektrisk energi. Den ökade omvandlingsgraden gör att solcellerna fungerar Ànnu bÀttre vid indirekt ljus, och diffust ljus. NLABa Solars innovation möjliggör dÀrmed bland annat anvÀndning av transparenta solcellspaneler för strömförsörjning pÄ tak och fasader i urbana omrÄden. Kommersialiseringen av bolagets teknologi har en betydelsefull roll för utvecklingen mot ekologiskt hÄllbara och sjÀlvförsörjande byggnader.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2