Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Snart ett minne blott? Elektronikproduktion | 11 januari 2011

Mobiltelefoni utan basstationer

Den nya generationens mobilteknik gör det möjligt att kommunicera direkt frÄn telefon till telefon utan att förlita sig pÄ basstationer.
I en avhandling vid Linköpings universitet presenteras ett program som körs pÄ telefonerna för att kunna leverera meddelanden Àven nÀr infrastrukturen för telekommunikation Àr utslagen.

Den senaste tidens naturkatastrofer har visat hur sÄrbart samhÀllet Àr för oförutsedda och omvÀlvande hÀndelser. Samtidigt har vi sett att det finns en stor vilja att hjÀlpa mÀnniskor i krisomrÄden. Men för att rÀddningsinsatserna ska fungera krÀvs en fungerande telekommunikation.

Mobila basstationer och satellittelefoner Àr av stor betydelse men har sina begrÀnsningar vad gÀller kostnad, monteringstid och tillgÄng i större skala. Mikael Asplund, doktorand i datalogi vid LiU, presenterar i sin avhandling bland annat ett komplement till de redan existerande kommunikationsmöjligheterna vid en kris.

Tanken Àr att anvÀnda den nya generationens mobiltelefoner för att sÀnda meddelanden direkt frÄn apparat till apparat. Fördelen med den typen av spontana nÀtverk Àr att de kan anvÀndas av alla utan nÄgon speciell utrustning och att de kan formas i stort sett omedelbart för att lösa de problem som finns just dÀr.

Men sÄdana nÀtverk erbjuder förutom stora möjligheter ocksÄ utmaningar eftersom det lÀtt uppstÄr luckor, nÀtverkspartitioner, dÀr ingen kan vidarebefordra meddelandet. Samtidigt stÀller batteridriften stora krav pÄ energieffektivitet. Mikael Asplund och hans medarbetare har designat ett program som nÀr det körs pÄ telefonerna kan överbrygga dessa svÄrigheter och leverera meddelanden Àven under mycket svÄra förhÄllanden.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1