Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 20 november 2001

Varning för Julen

Nu nÀrmar sig en högtid för virusmakarna: julen
Elektroniska julkort, skrivbordsunderlÀgg med blinkande granar och smÄ program med skrattande tomtar ramlar snart in i e-postlÄdorna. Och det Àr inte alla som Àr sÄ noga med att kontrollera filerna.

? De hÀr programmen Àr idealiska att gömma virus i, varnar Johan Henrikson pÄ Protect Data.

Varje jul sprids julhÀlsningarna över Internet och mail. MÄnga av dem Àr helt ofarliga och emellanÄt ocksÄ ganska fyndiga. De kommer ofta frÄn vÀnner och bekanta, som man inte har en tanke pÄ att misstÀnka som virusförmedlare. Rimligen Àr avsÀndarna heller inte medvetna om vad de riskerar att sprida.

JulhÀlsningarna Àr egentligen smÄ programsnuttar.

? De hÀr programmen Àr ofta sÄ dÄligt skrivna att datorn kraschar av den anledningen, sÀger Johan Henrikson pÄ Protect Data.

Och de som har skrivit programmen har sannolikt inte ambitionen att bistÄ med nÄgon slags support.

JulhÀlsningarna Àr som gjorda för att vara bÀrare av virus. De sprider sig lÀtt, eftersom de Àr sÄ enkla att maila vidare. Det kan dessutom fÄ allvarliga konsekvenser pÄ företag och myndigheter, eftersom det Àr förhÄllandevis accepterat att lÄta de anstÀllda ta emot och sÀnda vidare den hÀr typen av underhÄllning.

? Det gÀller att vara uppmÀrksam och misstÀnksam. Dessutom Àr det naturligtvis viktigt att ha ett bra och uppdaterat anti-virusprogram och komma ihÄg att dessa Àr en fÀrskvara. Man bör undvika att sprida sÄdant hÀr vidare och hÄlla sig borta frÄn "de skumma kvarteren" pÄ Internet, sÄ har man större möjlighet att klara sig.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1