Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 27 januari 2011

Forskningsmiljoner ska lära robot lasta ur containrar

Forskare vid Örebro universitet har tillsammans med andra universitet och företag beviljats cirka 50 miljoner kronor frĂ„n EU-kommissionen till ett fyraĂ„rigt projekt kallat RobLog.
MĂ„let Ă€r att konstruera en robot, som pĂ„ egen hand bland annat klarar av att lasta ur containrar med mycket blandat innehĂ„ll. Av EU-pengarna gĂ„r nĂ€ra nio miljoner till Centrum för tillĂ€mpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet och forskaren Achim Lilienthal.

– Det Ă€r klart att det hĂ€r Ă€r en framgĂ„ng för oss pĂ„ Örebro universitet och sĂ€rskilt för min grupp vid AASS. Vi har nu fyra olika EU-projekt igĂ„ng och det Ă€r ett tecken pĂ„ att EU-kommissionen bekrĂ€ftar och skriver under pĂ„ den forskningsstrategi vi följt de senaste Ă„ren. Tillsammans med andra anslag handlar det hĂ€r om mer Ă€n elva miljoner kronor . Det ger oss lĂ„ngsiktig trygghet och möjligheter att bĂ„de anstĂ€lla talangfulla doktorander och dessutom behĂ„lla forskare som Ă€r klara med sina avhandlingar, sĂ€ger Achim Lilienthal

Farlig arbetsmiljö
Den tilltagande globaliseringen ökar stÀndigt behovet att transportera varor. Nu för tiden skeppas det mesta i containrar som sedan lastas pÄ lastbilar för vidare transport. Containrarna lastas vanligen ur för hand eftersom de en gÄng fylldes utan sÀrskilt system. Lasten varierar mycket och ska nÀstan alltid lossas under stor tidspress. Arbetet Àr pÄfrestande, godset vÀger upp till 70 kilo och kan innebÀra stora hÀlsorisker, risker som inkluderar olika gifter, farliga gaser och föremÄl som plötsligt ramlar ned. Höga arbetskraftskostnader och farlig arbetsmiljö gör att en automatisk urlastning Àr synnerligen önskvÀrd.

De existerande systemen pÄ det hÀr omrÄdet Àr begrÀnsade, ett system som klarar att lasta ur vilka slags varor som helst krÀver stor intellektuell kapacitet, ska vara flexibilitet, anpassningsbart och robust. Utmaningen för forskarna Àr att RobLog ska utvecklas till ett system som klarar det hÀr. HuvudfrÄgan Àr hur man ska kunna hantera oformliga varor och dÀrför Àr mÄlet en utrustning som kan lasta ur en container med kaffesÀckar. En annan riktning av arbetet siktar pÄ att lasta ur en mÀngd olika, ibland okÀnda, varor, ett scenario som pÄminner om att lasta ur en flyttbuss.

Fyra fÄr heltidsarbete
I Örebro kommer minst fyra personer att arbeta heltid med det hĂ€r projektet. Ytterligare fyra-fem personer kommer att vara inblandade i ledningen av det. Inriktningen hĂ€r kommer att var mot att lösa olika 3D-problem.  Systemet ska klara av att se tredimensionellt i en utmanande miljö med stor variation av föremĂ„l, som kan ha mĂ„nga olika former och dĂ€r det hela tiden hĂ€nder saker. Den omgivning som systemet uppfattar, ska sedan i realtid kombineras med olika modeller för hur föremĂ„l kan gripas och flyttas, hinder ska undvikas och systemet ska ocksĂ„ klara att göra nya planer om de första inte fungerar.

Slutligen ska det finnas ett grÀnssnitt som Àr anpassat sÄ, att en operatör kan styra flera olika system som arbetar pÄ olika stÀllen samtidigt. Allt det hÀr ska utvecklas i nÀra samarbete med anvÀndare inom industrin och pÄ det sÀttet skapa möjligheter för en helt ny nivÄ av automation inom logistikkedjan.

MÄnga inblandade i stark ansökan
Projektet berĂ€knas pĂ„gĂ„ i fyra Ă„r med Fachhochschule Reutlingen i Tyskland som koordinator och i samarbete med, utom Örebro universitet, ocksĂ„ Biba, ett institut för produktion och logistik i Bremen, Jacobs universitet, ocksĂ„ det i Bremen, Universitetet i Pisa, det danska företaget Qubiqa, som tillverkar lyft- och godshanteringsanordningar och Berthold Vollers, ett distributionsföretag i Bremen.

– Jag visste att det hĂ€r var en stark ansökan, men den har ocksĂ„ krĂ€vt mycket arbete. Vid den första utvĂ€rderingen deltog ett tiotal experter frĂ„n hela vĂ€rlden och sedan Ă€r det flera mĂ„naders förhandlande. Historiskt har min grupp varit framgĂ„ngsrik i vĂ„ra anslagsansökningar, vi har fĂ„tt mer Ă€n 50 procent accepterade, men det Ă€r alltid en lĂ€ttnad nĂ€r allt Ă€r klart, sĂ€ger Achim Lilienthal.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1