Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© IHS iSuppli Elektronikproduktion | 14 mars 2011

Så ser iPad 2 ut inuti

Med nĂ€sta generations iPad har Apple hĂ„llit en liknande linje pĂ„ sin BOM (Bill of Materials) och det Ă€r praktiskt taget samma kostnad – 326,60 dollar – som i den första plattan. Det kommer IHS iSuppli fram till i sin nedbrytning.
32GB NAND-flash versionen av iPad 2 utrustad med Global System for Mobile Communications/high-speed packet access (GSM/HSPA) har en BOM pÄ 326,60 dollar. 32GB-versionen som Àr utrustad med Code division multiple access (CDMA) har en BOM pÄ 323,25 dollar. Det hÀr han jÀmföras med 320 dollar för första generationen av plattan i sin standardvariant. (Baserat pÄ kostnader frÄn april 2010)

NÀr tillverkningskostnaden lÀggs pÄ hamnar totalen för GSM/HSPA-versionen pÄ 336,30 dollar och CDMA-versionen pÄ 333,25 dollar.


© IHS iSuppli - alla bilder

Touch-skÀrmen i iPad2 har modifierats och uppdaterats, men LG:s display verkar vara den samma. Touch-skÀrmen verkar dock kosta mer i denna version pekar IHS iSuppli pÄ. Display och touch-screen kostar i version iPad 2 127 dollar, i föregÄende version Àr kostnaden 95 dollar enligt priser frÄn april.

Skillnaden i kostnad ligger pÄ just touch-screen. En av anledningarna Àr den svÄra sits som tillverkarna sitter i. Avkastningen har för tillverkarna varit vÀldigt lÄg under 2010. Trots en nÄgot förbÀttrad situation har det drivit upp priset pÄ komponenterna.

Vidare har vissa förfiningar gjorts som ocksÄ har kostat pÄ sig. Bland annat har man anvÀnt ett dyrare klister för att öka effektiviteten och bindningen, ett tunnare glashölje och en mer detaljerad inspektionsprocess som krÀver utrustning för optisk och panel-inspektion har ocksÄ ökat kostnaden.För GSM/HSPA iPad2 har Apple hĂ„llit sig till samma trĂ„dlösa baseband/radio frequency/power amplifier frĂ„n Infineon – nu Ă€gda av Intel - som anvĂ€nds i iPhone 4. PĂ„ grund av att man anvĂ€nt sig av Qualcomms lösning i i iPhone 4 CDMA-versionen spekulerade IHS iSuppli frĂ„n början i att man skulle konsolidera leveranserna av trĂ€dlösa chip genom att anvĂ€nda en Qualcomm-lösning i iPad2 GSM/HSPA-version.

IstÀllet visade det sig att iPad2 anvÀnder samma Intel-chip som anvÀnds i iPhone GSM/HSPA. För CDMA-versionen av iPad2 antas det att chip och komponenter stÀmmer samman med iPhone 4 CDMA. Isuppli har dÀrför tagit listan pÄ komponenter dÀrifrÄn.

A5-processorn kostar 75% mer Àn A4-processorn i iPad 1, nÄgot som beror pÄ höjd prestanda och design-förÀndringar. A5, vare sig den produceras av Samsung eller nÄgon annan, Àr baserad pÄ Apples egen design.


© IHS iSuppli

Apple Àger alltsÄ rÀttigheterna till denna och vem som Àn bygger processorchipet sÄ handlar det alltsÄ mer om lego-tillverkning. Det ger Apple en konkurrenskraftigt nedhÄllen kostnad pÄ den hÀr komponenten. 14 dollar kostar en A5, vilket Àr 75% mer Àn vad A4 gÄr lös pÄ. Den hÀr kostnaden förvÀntas dock minska i takt med att produktionstakten kan ökas.

Ipad2 har ocksÄ ett förbÀttrat och dÀrigenom dyrare batteri Àn sin föregÄngare. Det kostar 25 dollar och motsvarande för iPad1 var 21 dollar. Batteriet Àr mycket tunnare och anvÀnder nu tre celler istÀllet för tvÄ.Även om andra tillverkare ocksĂ„ har liknande tunna batterier Ă€r detta bĂ„de vĂ€ldigt tunt och uppvisar dessutom höga resultat. Det har bland annat att göra med utformningen pĂ„ kretsarna. Hur kretsarna för kraftförsörjningen utformas ger stor inverkan pĂ„ batteritiden och detta Ă€r nĂ„got som spelat en stor roll i sĂ„vĂ€l iPad som iPhone. Det har gjort att man kunnat maximera batteritid och minimera vikt/storlek.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 12:21 V11.10.9-1