Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 september 2011

Mittuniversitetet bildar holdingbolag

Regeringen ger Mittuniversitetet tillstÄnd att bilda holdingbolag. Det föreslÄs i den kommande budgetpropositionen.
- Det Àr oerhört glÀdjande. Ett holdingbolag Àr en viktig nyckel för oss i det fortsatta arbetet med att stÀrka vÄr roll som en central aktör i innovationsfrÄgor, sÀger rektor Anders Söderholm.

Holdingbolaget, med arbetsnamnet MIUN Holding, förvÀntas leda till fler forskningsbaserade tillvÀxtföretag. Bolaget fÄr möjlighet att investera i och utveckla forskningsbaserade affÀrsprojekt i tidiga skeden, för att i senare skede avyttra bolagsandelarna. Holdingbolaget kan dÄ investera i nya företagsprojekt.

MIUN Holding blir ett komplement till Mittuniversitetets innovationsstödjande funktion, MIUN Innovation. Holdingbolaget tar vid dÀr myndigheten inte kan agera. Ofta efterfrÄgas Mittuniversitetets kompetens av företag nÀr det gÀller produktutveckling, teknisk verifiering och utredningsuppdrag. MIUN Holding kan fungera som uppdragstagare för sÄdana insatser. Det förbÀttrar möjligheterna för forskare och lÀrare att nyttiggöra sin kompetens utanför universitetet.

- MIUN Holding stÀrker regionens innovationskraft och den tillvÀxtpotential som finns inom branscher kopplade till universitetets forskningsomrÄden, sÀger Eva Rosén, verksamhetsledare för MIUN Innovation.

Regionen har efterfrÄgat Mittuniversitetets fullvÀrdiga medverkan i det regionala innovationssystemet. Med holdingbolaget utökas möjligheten att pÄverka och ta ansvar för utvecklingen.

- Med ett stort stöd frÄn innovationssystemets parter, kommer holdingbolaget att bidra till att mÄnga innovationer med hög marknadspotential kan exploateras och utvecklas till framgÄngsrika företag. En sÄdan utveckling stÀrker regionen och Mittuniversitetet, sÀger Eva Rosén.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2