Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SACOM Elektronikproduktion | 03 oktober 2011

iSlav bakom <em>iPhone</em>?

Hong-Kong-baserade SACOM – Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour – har granskat arbetsförhĂ„llandena i Asien, sĂ€rskilt i Kina dĂ„ det mesta av dagens elektronik tillverkas dĂ€r. De tar ocksĂ„ en nĂ€rmare titt pĂ„ Foxconn och Apple. Eller bĂ€ttre upp, pĂ„ Foxconn-fabrikerna dĂ€r Apples produkter produceras.
Under 2010 meddelade Taiwan-baserade EMS-jÀtten Foxconn en plan för omlokalisering till inre provinser efter en rad sjÀlvmord i sin Shenzhen-tillverkning. Provinsregeringen i Den Henan var de första att attrahera sÄdana investeringar. Produktionen inleddes i augusti 2010, bara en mÄnad efter avtalets ingÄende.

Med stöd frÄn den regionala regeringen har antalet arbetare i fabriken nÄtt 52.500 (under loppet av bara 1 Är), medan produktionskapaciteten för iPhone i Zhengzhou anlÀggningen nÄtt 100.000 per dag.

Under tiden gjorde SACOM ocksÄ en utredning av levnads- och arbetsvillkor i Henan. Rapporterna mÄlar Äterigen inte en vacker bild.HÀr Àr nÄgra av slutsatserna:

Fabriksmiljö

ProduktionsanlÀggning, "Processing Zone", Àr en tillfÀllig plats som erbjöds av den lokala regeringen en mÄnad efter att kontraktet undertecknades mellan regeringen och Foxconn. Den permanenta platsen för Foxconn kommer att hamna i flygplatsomrÄdet. Medan byggnadsarbete pÄ fabrikerna fortfarande pÄgÄr har Foxconn tagit en del av anlÀggningarna i drift. GrundlÀggande faciliteter som restauranger och livsmedelsbutiker Àr inte fÀrdiga. Arbetare kan knappast hitta ett stÀlle att tvÀtta hÀnderna efter arbetet. Damm flyger runt pÄ byggplatsen och det Àr översvÀmningar under regniga dagar.

Löner

Matpengar (CNY 240) och bostadsbidrag (CNY 150) Ă€r nu – frĂ„n början av 2011 – inrĂ€knade i den fasta lönen för arbetstagare i hela landet. Grundlönen vid Foxconns fabriker i Zhengzhou Ă€r CNY 1.350. Bostadsbidrag och matpengar dras frĂ„n arbetstagarnas löner automatiskt.

Arbetstid

SACOM-undersökningen genomfördes under lÄgsÀsong. Utöver de 174-timmars ordinarie skift per mÄnad uppger de flesta att den mÄnatliga övertiden Àr 50-80 timmar, vilket överskrider den 36 timmars lagliga grÀnsen.

"Det Àr uppenbart att dessa bestÀmmelser inte följs av Foxconn."
ArbetssÀkerhet

Den massiva förgiftning vid Wintek-fabriken i Suzhou under 2009 och explosionen i Foxconn-fabriken i Chengdu i maj i Är har fÄtt allmÀnheten att ifrÄgasÀtta arbetarskydd hos Apples leverantörer. Massor av arbetstagare frÄn metallbearbetnings-avdelningen i den ekonomiska utvecklings-zonen kan lÀtt identifieras av flÀckar pÄ sina klÀder och skor. NÄgra av dem Àr maskinoperatörer som producerar silverramar för iPhone medan andra arbetar med rengöring, montering och kvalitetskontroll etcetera. De flesta av arbetarna Àr mÀn.

Lagen om förebyggande och behandling av arbetsrelaterade sjukdomar ÄlÀgger arbetsgivaren att garantera arbetssÀkerheten pÄ arbetsplatsen. I artikel 20 anges att det bör finnas tillrÀckliga skyddsÄtgÀrder, bÄde i lokaler och pÄ utrustning, för arbetstagare mot olycksfall.

Vatten och el

Yu Kang Àr den permanenta sovfaciliteten och 140.000 personer kan bor dÀr. Konstruktion pÄgÄr fortfarande och avstÀngning av vatten och el sker konstant

LÄng kö i matsalen

En majoritet av arbetarna Àr inte nöjda med kvaliteten pÄ maten. PÄ flygplatsomrÄdet Àr kapaciteten i matsalen inte tillrÀcklig för alla. NÄgra arbetare mÄste köa i 20-30 minuter. Om de kommer till matsalen sent, kan de fÄ endast lite mat. Det gör dem frustrerade.

"Det Àr farligt, sÀrskilt tidigt pÄ morgonen eller pÄ natten, för det finns ingen riktig trottoar och arbetare kan bara gÄ lÀngs vÀgkanten med lastbilar och bilar som kör i höga hastigheter."
Transport

PÄ flygplatsomrÄdet i synnerhet, ligger bÄde fabriken och sovsalar i ett avlÀgset omrÄde. BusstjÀnsten har inte kapacitet att tjÀna tiotusentals arbetare. I Area K av flygplatsomrÄdet finns ingen busslinje foch arbetstagare mÄste gÄ i 20-30 minuter frÄn fabriken till sovsalen och vice versa.

Fackföreningen & Hot Line

Enligt lagen i Kina, bör en fackföreningen vara demokratiskt vald av arbetare. PÄ Foxconn vet arbetare att en fackförening finns men har ingen aning om hur den bildades. För att klara trycket frÄn allmÀnheten under den ström av sjÀlvmord som var satte Foxconn ocksÄ upp en "hotline" för arbetstagarna. I bÄda fallen kÀnner arbetstagarna att det Àr en fasad och att de inte kan lita pÄ nÄgon om de behöver hjÀlp.
-----

KÀlla: Hela rapporten finns pÄ SACOMs hemsida. / Alla bilder © SACOM
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1