Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SACOM Elektronikproduktion | 03 oktober 2011

iSlav bakom <em>iPhone</em>?

Hong-Kong-baserade SACOM – Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour – har granskat arbetsförhållandena i Asien, särskilt i Kina då det mesta av dagens elektronik tillverkas där. De tar också en närmare titt på Foxconn och Apple. Eller bättre upp, på Foxconn-fabrikerna där Apples produkter produceras.

Under 2010 meddelade Taiwan-baserade EMS-jätten Foxconn en plan för omlokalisering till inre provinser efter en rad självmord i sin Shenzhen-tillverkning. Provinsregeringen i Den Henan var de första att attrahera sådana investeringar. Produktionen inleddes i augusti 2010, bara en månad efter avtalets ingående. Med stöd från den regionala regeringen har antalet arbetare i fabriken nått 52.500 (under loppet av bara 1 år), medan produktionskapaciteten för iPhone i Zhengzhou anläggningen nått 100.000 per dag. Under tiden gjorde SACOM också en utredning av levnads- och arbetsvillkor i Henan. Rapporterna målar återigen inte en vacker bild. Här är några av slutsatserna: Fabriksmiljö Produktionsanläggning, "Processing Zone", är en tillfällig plats som erbjöds av den lokala regeringen en månad efter att kontraktet undertecknades mellan regeringen och Foxconn. Den permanenta platsen för Foxconn kommer att hamna i flygplatsområdet. Medan byggnadsarbete på fabrikerna fortfarande pågår har Foxconn tagit en del av anläggningarna i drift. Grundläggande faciliteter som restauranger och livsmedelsbutiker är inte färdiga. Arbetare kan knappast hitta ett ställe att tvätta händerna efter arbetet. Damm flyger runt på byggplatsen och det är översvämningar under regniga dagar. Löner Matpengar (CNY 240) och bostadsbidrag (CNY 150) är nu – från början av 2011 – inräknade i den fasta lönen för arbetstagare i hela landet. Grundlönen vid Foxconns fabriker i Zhengzhou är CNY 1.350. Bostadsbidrag och matpengar dras från arbetstagarnas löner automatiskt. Arbetstid SACOM-undersökningen genomfördes under lågsäsong. Utöver de 174-timmars ordinarie skift per månad uppger de flesta att den månatliga övertiden är 50-80 timmar, vilket överskrider den 36 timmars lagliga gränsen.
"Det är uppenbart att dessa bestämmelser inte följs av Foxconn."
Arbetssäkerhet Den massiva förgiftning vid Wintek-fabriken i Suzhou under 2009 och explosionen i Foxconn-fabriken i Chengdu i maj i år har fått allmänheten att ifrågasätta arbetarskydd hos Apples leverantörer. Massor av arbetstagare från metallbearbetnings-avdelningen i den ekonomiska utvecklings-zonen kan lätt identifieras av fläckar på sina kläder och skor. Några av dem är maskinoperatörer som producerar silverramar för iPhone medan andra arbetar med rengöring, montering och kvalitetskontroll etcetera. De flesta av arbetarna är män. Lagen om förebyggande och behandling av arbetsrelaterade sjukdomar ålägger arbetsgivaren att garantera arbetssäkerheten på arbetsplatsen. I artikel 20 anges att det bör finnas tillräckliga skyddsåtgärder, både i lokaler och på utrustning, för arbetstagare mot olycksfall. Vatten och el Yu Kang är den permanenta sovfaciliteten och 140.000 personer kan bor där. Konstruktion pågår fortfarande och avstängning av vatten och el sker konstant Lång kö i matsalen En majoritet av arbetarna är inte nöjda med kvaliteten på maten. På flygplatsområdet är kapaciteten i matsalen inte tillräcklig för alla. Några arbetare måste köa i 20-30 minuter. Om de kommer till matsalen sent, kan de få endast lite mat. Det gör dem frustrerade.
"Det är farligt, särskilt tidigt på morgonen eller på natten, för det finns ingen riktig trottoar och arbetare kan bara gå längs vägkanten med lastbilar och bilar som kör i höga hastigheter."
Transport På flygplatsområdet i synnerhet, ligger både fabriken och sovsalar i ett avlägset område. Busstjänsten har inte kapacitet att tjäna tiotusentals arbetare. I Area K av flygplatsområdet finns ingen busslinje foch arbetstagare måste gå i 20-30 minuter från fabriken till sovsalen och vice versa. Fackföreningen & Hot Line Enligt lagen i Kina, bör en fackföreningen vara demokratiskt vald av arbetare. På Foxconn vet arbetare att en fackförening finns men har ingen aning om hur den bildades. För att klara trycket från allmänheten under den ström av självmord som var satte Foxconn också upp en "hotline" för arbetstagarna. I båda fallen känner arbetstagarna att det är en fasad och att de inte kan lita på någon om de behöver hjälp. ----- Källa: Hela rapporten finns på SACOMs hemsida. / Alla bilder © SACOM
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-11-12 07:31 V14.7.10-2