Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Micronic Mydata Elektronikproduktion | 21 november 2011

Micronic Mydata i intervju om framtiden

Evertiq lyckades fÄ lite tid med Micronic Mydatas Robert Göthner, General manager SMT Business Area, under Productronica. En stor del av samtalet handlade om framtid och utsikter mot bakgrund av ekonomin.
Micronic Mydata fanns som vanligt pÄ plats pÄ Productronica.

Hur kommer det sig att ni finns pÄ plats hÀr?

- AffÀrerna vi gör Àr 95-97% pÄ den internationella marknaden, alltsÄ utanför Sverige. VÄr kundbas Àr internationell. Distributionen ser ut som följer: 40% i Nordamerika, 50% i Europa och 10% i Asien. Med det sagt Àr vi verkligen ett globalt företag och Productronica Àr den enda globala utrustnings-mÀssan. DÀrför Àr det viktigt för oss att vara pÄ plats.
VÀrldsmarknaden för SMT-utrustning sjönk med 55% sÄ det var en total hÀrdsmÀlta för branschen.


Robert Göthner fortsÀtter:

- Ser vi tillbaka sÄ har vi varit hÀr i mÄnga Är. Jag tror att vi har stÀllt ut frÄn sjÀlva starten av SMT-industrin. Mydata grundades 1984 och vÄr första Pick & Place-maskin kom i slutet av 80-talet.

2009 var mÄnga företag reserverade till investeringar. Idag verkar det vara skillnad med det. Hur ser ni pÄ det hela?

- GÄr vi tillbaka till 2009 sÄ har du helt rÀtt. VÀrldsmarknaden för SMT-utrustning sjönk med 55% sÄ det var en total hÀrdsmÀlta för branschen. Vi lyckades hantera situationen ganska bra och dalade kanske med 25% vilket gjorde att vÄr verksamhet var nÄgot mindre pÄverkad. Trots det visste vi inte om vi ville vara pÄ plats hÀr 2009 eller inte. Det Àr trots allt ett stort utlÀgg om man vet att enbart ett fÄtal kunder faktiskt kommer att vara pÄ plats.

- Vi drog ut pÄ beslutet ganska lÀnge men bestÀmde oss för att komma hit i alla fall. Vi började nÀmligen se tecken pÄ en mer positiv syn frÄn mitten av Äret. DÄ fick vÄra kunder lite mer sjÀlvförtroende dÄ deras kunder kom tillbaka till dem och sÄ vidare. SÄ vi bestÀmde oss för att vara hÀr.

Efter det började det ljusna pÄ riktigt:

- Under mitten av 2010 sĂ„g vi sĂ„ en skillnad i orderingĂ„ngen. Sedan dess har den varit vĂ€ldigt, vĂ€ldigt stark. Under det Ă„ret Ă„terhĂ€mtade vi oss faktiskt fullt ut frĂ„n 2009 och det hĂ€r Ă„ret fortsĂ€tter att se starkt ut. Vi kommer antagligen att vĂ€xa med 25-30% i Ă„r. September mĂ„nad hade vi rekord i orderingĂ„ngen. Trots de ekonomiska farhĂ„gorna vi sĂ„g i juli – vi var nervösa över att se nĂ„gra effekter – sĂ„ har dessa uteblivit.

Nu blickar man framÄt mot ett Är som förhoppningsvis ocksÄ kommer att fÄ en bra avslutning:

- I stark kontrast till farhÄgorna har Q3 varit extraordinÀrt bra. SÄ hÀr lÄngt har det fortsatt in i oktober och november. Vi var faktiskt lite positivt överaskade. Nu Àr frÄgan bara om vi förvÀntar oss att det ska fortsÀtta eller inte. Man mÄste vara blind för att inte planera för en svagare efterfrÄgan. Jag tror att det kommer att visa sig framöver vart vi hamnar. FrÄgan Àr nÀr det börjar och hur djupt det blir.

Det vaksamma ögat gÀller bland annat leverantörer av komponenter:

- Vi övervakar konstant industriindikatorer som relaterar till vÄr verksamhet för att försöka se eventuella tecken pÄ avstannande. En god indikator Àr att följa halvledarindustrin. Levererar de mycket komponenter sÄ översÀtts det till mycket kapacitet inom Pick & Place. Halvledarindustrin har sÀnkt förvÀntningarna för 2011 men 2010 var ocksÄ ett exceptionellt bra Är. Siffrorna Àr dÀrför fortfarande vÀldigt starka. Sett mot 2012 Àr förvÀntan positiv.

SegmentsmÀssigt anser man sig frÄn företagets sida att man ligger bra till:

- Det vi kan se Àr en svagare efterfrÄgan pÄ konsumentelektronik (högvolym-marknad). VÄra huvudsakliga segment Àr industriell elektronik, flygindustrin, försvarsindustrin och special-elektronik. Alla dessa Àr generellt mer stabila segment. SÄ hÀr lÄngt har vi inte observerat nÄgon nedgÄng. Vi Àr optimistiska men samtidigt vaksamma.

- En annan intressant sak om man jÀmför likheter och skillnader mellan 2008 och nu Àr följande: Nu har vi en politisk kris medan den sÄ kallade Lehmann-krisen drabbade ekonomin direkt. Det gav en omedelbar pÄverkan med finansieringssvÄrigheter. Min personliga Äsikt Àr att sÄ lÀnge finansmarknaden Àr stabil sÄ tror jag inte att vi fÄr se en upprepning av Lehmann-krisen och 2008, det sÀger Robert Göthner.

Avslutningsvis: Hur har Productronica varit?

- Det Àr gott om kunder, gott om prospekt och alla vÄra affÀrspartners Àr pÄ plats. Vi visar ocksÄ upp en del nya produkter som vi Àr vÀldigt stolta över.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1