Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 05 mars 2012

Stor osäkerhet på solkraftsmarknad efter tyskt beslut

Analyshuset EnergyTrend skriver att de nya tyska direktiven där man drar in på stöd för solkraft har försatt marknaden i ett slags ”vänta-och-se”-läge.
Enligt den nya tyska policyn kommer taksystem med solpaneler få sänkt stöd med 20-30%. Markmonterade system under 10MW får en minskning med 25% och för system över 10 MW får man inget stöd alls. Dessutom kommer det ekonomiska stödet från och med maj att minska med €0.15/kWh månadsvis fram till januari 2013. Dessutom kommer stödet efter detta datum att bara gälla delvis – till exempel får system under 10kW enbart stöd för 85% av den producerade elen.

Leveranskedjan genomgår också förändringar. Enligt observationer från EnergyTrend har de taiwanesiska företagen börjat göra sitt intåg på marknaden. Man bedömde förut att de skulle investera i solföretagen men de har nu valt att investera i närliggande industrier och gör entré från det hållet.

Det här kan indikera att solcellsindustrin är på väg mot en kollektiv riktining där man använder en koncerns resurser för att integrera flera led i industrin både vertikalt och horisontellt, något som är tänkt att öka lönsamheten. Då de taiwanesiska företagens fokus är låg kostnad kommer detta troligen att påverka den globala marknaden.

Priserna på spotmarknaden har legat platt och det råder ett mått av obeslutsamhet. Det här gäller såväl material som produkter. Nu väntar man spänt på vad företagen har att säga om Q2.

De största marknaderna för solkraft 2012 blir Tyskland, Kina, USA, Italien, Japan, Indien, Frankrike, Österrike, Grekland och Kanada. Nya områden följer i deras fotspår. Högeffektiva solceller och moduler förväntas bli riktningen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1