Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 06 mars 2012

Linköpingsforskare tar fram mirakelämnet grafen

Graphensic, sprunget ur linköpings universitet, blir det första europeiska företaget som levererar grafen på kiselkarbid för elektronik.
Forskarna har utvecklat en ny metod där man alltså framställer grafen på kiselkarbid. Enligt företaget är kvaliteten på materialet världsledande. Faktum är att forskarna under flera år har försett andra forskarlag med material. Efterfrågan på grafen har nu blivit så stor att man har valt att bilda ett eget företag, Graphensic. Bolaget är en del av företagsinkubatorn LEAD.

Forskarna har utvecklat en metod som använder högre temperatur än andra forskargrupper. Processen är patentsökt. Framgången ligger i att förstå hur kisel och kol verkar på ytan, och hur man kan implementera en uppvärmningsprocess som kontrollerar ytan.

Graphensic är enligt företaget själva det första i Europa som levererar grafen på kiselkarbid för en marknad som utvecklar olika typer av ny elektronik som kräver kvalitativt material, exempelvis högfrekvenselektronik.

‐ Vi har redan överfört en framställningsteknologi för materialet till en vit lysdiod som industrialiseras i Japan, och inleder nu industrialiseringen av grafenmetoden, säger Mikael Syväjärvi som förra året medverkade i mentorprogrammet Mentor 4 Research där forskare får stöd för att bli entreprenörer.

Grundarna hoppas nu att grafenforskningen ska få en miljardsatsning från europeiska medel. Svensk forskning ligger långt fram genom det samarbete som Linköpingsforskarna haft med Chalmers.

‐ Tillsammans med InnovationskontorEtt vid Linköpings universitet har vi tagit fram en strategi hur vi kan växa med marknaden och bygga vidare på vårt svenska bolag för att leverera material internationellt. Tillämpningarna finns ju inte på marknaden än, men material behövs för att utveckla dem, berättar Mikael Syväjärvi.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-2