Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion |

Det kostar 217 dollar att bygga en Lumia 900

Nokias nya Lumia 900 smartphone har en kostnadsreducerad design som visar på nära samarbete med mjukvaruleverantören Microsoft och halvledarleverantören Qualcomm. Vi tittar på stycklistan, BOM.

Lumia 900 har en stycklista (BOM) på 209 dollar, detta enligt IHS iSuppli Teardown Analysis. Därtill får läggas en tillverkningskostnad på 8 dollar. Sammanlagt landar kostnaden alltså på 217 dollar. Det är ungeför 46% av Lumias säljpris på 450 dollar. Som jämförelse kan nämnas Samsungs S II Skyrocket, en Android-telefon med liknande funktionalitet men med en BOM på 236 dollar. Dock är säljpriset 100 dollar högre, 550 dollar. Den har således en BOM på 43% av priset.
© IHS / Bild med zoom
“Med Lumia 900 har Nokia, Microsoft och Qualcomm tagit ett blad ur Apples bok genom att man integrerat hårdvara och mjukvara för att producera en fullfunktions-telefon byggd med relativt billiga elektroniska komponeneter”, säger Andrew Rassweiler, senior principal analyst, teardown services hos IHS. Lumia 900 är ett måste-projekt för Nokia när det gäller att åter etablera sitt fotfäste på smartphone-marknaden. Det är en av anledningarna till att man accepterar lägre marginaler - man vill karva ut en marknadsbit. Analytikerna på IHS tror också att detsamma gäller Microsoft som antagligen rabatterar sitt operativsystem för att enheterna ska kunna vara konkurrenskraftiga. För Microsofts del är detta attraktivt då tidigare försök med Windows Phone 7 under tillverkare som HTC, Samsung och LG inte har varit så framgångsrika som man hoppats. Kostnadsreduktionerna i hårdvaran kommer huvudsakligen från att man använder sig av en single-core-processor och mindre DRAM. De flesta nya telefoner idag kommer med dual-core och quad-core håller på att äntra marknaden. Lumian är dock effektivt designad och prestandamässigt är den ändå konkurrenskraftig anser IHS. Processorn från Qualcomm, en single-core APQ8055, går på runt 17 dollar. I jämförelse har Samsung S II Skyrocket en Qualcomm dual core APQ8060 som kostar runt 22 dollar. Lumia 900 har 512 Megabyte i ram medan Skyrocket har 1 Gigabyte. Minnet i Nokia kostar 27.00 dollar, 5 dollar mindre än det i Skyrocket. Qualcomm är den stora designvinnaren i telefonen och de levererar bland annat applikationsprocessorn, basbandsprocessorn och integrerade kretsar för kraftförsörjningen. Displayen levereras av Samsung och tillsammans med pekskärmsmodulen kostar den runt 58 dollar eller 28% av BOM. Micron Technology Inc. står för de 16 GB NAND Flash som utgör den interna lagringen och dessutom 1 GB NAND Flash som stödjer basbandschipet. IHS tror dock att Nokia använder flera källor för dessa komponenter. Nu konkurssade Elpida Memory Inc. står för DRAM (SDRAM) i Lumia 900. Återigen har man säkerligen flera leverantörer för denna del.

Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons