Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 19 april 2012

Negativ kompetenstrend i fokus

Paneldebatten som öppnade S.E.E – med deltagare från Auotoliv, Hanza, Eskilstuna elektronikpartner, Westermo Data Communications, Vinova och Näringsdepartementet – handlade mycket om bristen på ny kompetens.
Ett av årets teman så här långt har varit kompetensbrist inom elektronikindustrin. Två problem har här identifierats: Dels är ungdomars inställning till elektronikindustrin ett problem. Industrin ses inte som attraktiv nog. Dels behövs mer göras inom utbildning. Ingen nyhet i sig kanske.

Det är mycket som just nu är positivt i branschen. Den dipp som befarades verkar på det stora hela ha uteblivit eller i varje fall bromsats upp. Kundernas tvekan kvarstår men marknaden tuggar på. Hand i hand med detta vill företag expandera. Det är dock svårt att få tag på rätt personal.

Mikromakarna är ett av de "drabbade" företagen. Här upplever man att det är svårare att få tag i rätt personal. På det stora hela är problemet märkbart i Norrland. De stora företagen och konsultbyråerna värvar på bekostnad av de mindre spelare säger Anders Högström, vd på Elektropolis, en paraplyorganisation för den norrländska elektronikindustrin.

Problemet är dock inte uteslutande norrländskt. Också på breddgrader söder över börjar det bli kännbart.

Håkan Ekengren från Näringsdepartementet kastade under paneldebatten ut en uppmaning: till företagen:
”Engagera er i samhället, se till att synas.” Enligt honom fungerar företagen ofta som stuprör, skilda från varandra.

Mikael Joki på Eskilstuna elektronikpartner sade att det snarare krävs samverkan från myndigheter och företag om spelplanen ska öppnas upp.

I dagsläget finns det inga enkla svar på frågan vem som bär ansvaret för att sätta elektroniken på kartan. Att debatten nu intensifieras kan kanske vara ett steg i rätt riktning.

Kommentarer

Vänligen notera följande: Kritiska kommentarer är tillåtna och till och med uppmuntrade. Diskussioner är välkomna. Verbala övergrepp, förolämpningar, rasistiska och homofobiska kommentarer är inte tillåtna och sådana inlägg kommer att raderas.
Visa fler nyheter
2018-04-27 00:02 V9.5.0-2