Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Elektronikproduktion | 08 maj 2012

Mittuniversitetet satsar på laddare i miniatyr

I framtiden kanske du slipper klumpiga laddare till datorer och mobiler. VÀrldens första isolerade spÀnningsomvandlare med switchfrekvens över 3 MHz och tillrÀckligt hög verkningsgrad utvecklas vid Mittuniversitetet.
Kommersiella lösningar arbetar idag under 150kHz, en högre frekvens gör det möjligt att krympa omvandlarens storlek.

- Förhoppningsvis sÄ kan spÀnningsomvandlare vara inbyggda i elektroniska apparater i framtiden sÄ att vi slipper gÄ omkring och bÀra pÄ en separat laddare, sÀger Kent Bertilsson, forskare vid Sensible Things that Communicate, STC, vid Mittuniversitetet.

Utvecklingen i elektronikbranschen gĂ„r mot mindre och smidigare produkter och Kent Bertilsson har mellan 2009 och 2012 drivit forskningsprojektet, ”Forskning och utveckling av högfrekventa nĂ€taggregat” inom forskningscentret STC vid Mittuniversitet.

Ett resultat av verksamheten Àr en spÀnningsomvandlare som arbetar vid över 3 MHz och som har en tillrÀckligt hög verkningsgrad för vÄra elektroniska apparater. Det Àr en betydligt högre switchfrekvens Àn dagens kommersiella lösningar och det möjliggör att omvandlaren kan byggas in i en apparat eller gömmas i en stickpropp.

- Det krympta nÀtaggregatet handlar ocksÄ om att skapa en omvandlare som Àr mer effektiv och som krÀver mindre energi, vilket ger en miljövinst dessutom, sÀger Kent Bertilsson.

Omvandlaren Àr patentsökt i USA och Europa och nu söker Kent Bertilsson nya forskningsbidrag för att kunna fortsÀtta forskning och utveckling av mer kompakta och effektivare spÀnningsomvandlare.

- Vi försöker att hÄlla de bollar vi har i luften för att se vart det kan leda, sÀger Kent Bertilsson som ocksÄ Àr programansvarig pÄ Mittuniversitetets elkraftsingenjörsprogram.

Hela projektet har haft en positiv effekt pÄ det regionala nÀringslivet och flera samarbeten med företag i Mittregionen har pÄbörjats. Det har ocksÄ etablerats nya kontakter nationellt och internationellt med företag och universitet som bland annat resulterat i utvecklingen av nya produkter.

Forskning inom kraftelektronik var nytt vid Mittuniversitetet nÀr projektet startade, i dag bedrivs etablerad spetsforskning inom högfrekvens-switchade nÀtaggregat vid universitetet.

- Att intresset för kraftelektronik visade sig vara sÄ stort och att företag i nÀringslivet Àr intresserad av kompetensen som byggs upp vid Mittuniversitetet Àr jÀtteroligt, sÀger Kent Bertilsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-1