Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© nyul-dreamstime.com Elektronikproduktion | 08 maj 2012

Phoenix Contact exempel på Tysklands framgång

Att den tyska ekonomin går i högt tempo har fått övriga europeiska nationer att kasta nyfikna ögon och försöka lista ut vad receptet är. Phoenix Contact är ett av de företag representerar denna framgång. Förra året anställde man över 1000 nya medarbetare.
Europa ter sig i nuläget något splittrat. Medelhavsländerna såsom Spanien, Italien och inte minst Grekland har stora problem med sin eknomi. Samtidigt går det för vissa länder istället betydligt bättre. Den klart lysande stjärnan på europas ekonomiska himmel är just nu Tyskland. Exportindustrin står stark och arbetslösheten sjunker.

Phoenix Contact är ett av företagen som går bra. Förra året anställda man över 1000 personer och den totala arbetsstyrkan ligger på över 12 000. Produktionen vill man till största delen ha kvar i Tyskland för att ligga nära sina enheter för forskning och utveckling – trots att kostnaderna för att producera blir något högre.

Till SVT:s Aktuellt säger man att framgångsreceptet har varit att satsa på nya produkter och vara först in på nya områden. Huvudfokus för företaget är automation och anslutningar och man är mån om att ligga i framkant med ny teknologi. Just nu arbetar man mycket med vindkraft och laddningskablar för elfordon.

Många tyska företag är fortfarande familjeägda, så bland annat Phoenix Contact. Man tänker långsiktigt gällande sina investeringar och har inte tagit några banklån. Något som också har hjälpt den tyska exportindustrin att få vind i seglen är att euro-”krisen” har gett lägre växelkurser och att export till USA och Asien är billigare.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-11 20:28 V11.10.27-2