Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© kirill-zdorov-dreamstime.com Elektronikproduktion | 04 juni 2012

Förprogrammerade kretsar gör branschen mer flexibel

Förprogrammerade kretsar sparar tid, pengar och bidrar på det stora hela till en mer flexibel elektronikbransch, det menar Niclas Röök på Hi-Lo Electronics AB.
Med över 20 år i branschen kan Göteborgs-baserade Hi-Lo Electronics stoltsera med att man från Västra Frölunda levererat en knapp miljon förprogrammerade kretsar till kontraktstillverkare och OEM:er bara under 2011. Niclas Röök menar att just denna tjänst i sig inte är unik utan erbjuds av distributörer. Att man har sin programmering så nära kunderna och kan ta emot små batcher gör dock företaget mer unikt.
"Många kunder vill ha förprogrammerat men de vågar inte ta steget"


- Närheten och snabbheten att ställa om gör att kunderna ringer upp när de vill justera sin mjukvara. Ofta är det kundernas kund som ändrar in i det sista. Det kan handla om relativt små serier men eftersom utrustningen finns på plats är inga serier för små serier.

Han fortsätter:

- Om vi tittar på de tjänster vi erbjuder och jämför dem med de tjänster som de stora komponentdistributörerna har att erbjuda finner man att det är just närheten mellan oss och kunden som är unik. Alla andra distributörer programmerar utomlands.

Tid är avgörande

Idag är man sex personer som arbetar på HI-LO Electronics AB i Göteborg. Efter 2010 har man märkt av ett ökat intresse för tjänsterna mycket på grund av att allting går lite snabbare efter krisen.

- För de stora distributörerna tar en revisionsändring av mjukvara normalt sätt 3-5 veckor innan kunderna har tillbaka sina kretsar, detta har vi fått bekräftat av flertalet kunder som tycker det är alldeles för lång tid. Eftersom vi har all erforderlig utrustning i Göteborg kan vi ligga tajt inpå kundernas produktion och få in vad som verkligen är den senaste mjukvaran. Att kunderna slipper programmera korten i sluttest gör att många kunder idag slipper flaskhalsar i just sluttesterna.

- Många kunder vill ha förprogrammerat men de vågar inte ta steget för att de tror att det tar lång tid, sedan är det mycket som rör sekretess och att man inte vill att ens mjukvara skall komma i fel händer när kretsar skeppas land och rike runt. Man vet ju inte vem som kommer över källkoden. Flera av de företag som tar förprogrammerade komponenter från Asien kommer också tillbaka till oss när deras kund i sin tur gör en ändring.

Framtiden i sikte

Nu satsar företaget på framtiden. Det senaste året har man erhållit ISO-certifiering ISO 9001 och 14001 och kan därmed dokumentera rutiner kvalitativt. Detta har varit en medveten satsning från företagets sida för att kunna tillgodose kunderna på ett rättsligt korrekt tillvägagångssätt. Man har valt att göra den satsningen för att värna om befintliga kunder till företaget.

Nytt för året är även att man införskaffar fler robotar från HI-LO SYSTEMS Co.

- De tillverkar allt i Taiwan och anpassar utrustningen precis som vi vill ha den, säger Niclas Röök. Tack vare denna investering kan vi höja arbetskapaciteten ytterligare.

- När vi besöker företag eller ställer ut på mässor kan vi hos våra kollegor inom branschen märka en tydlig ”Aha-upplevelse”och de säger: 'programmerar ni verkligen allt i Sverige? Det är ju kalas'. Det arbete våra robotar utför automatisk sker ännu manuellt hos en stor del kontraktstillverkare i branschen.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-13 13:08 V11.10.14-2