Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Photographer-dreamstime.com Komponenter | 12 juni 2012

Över hälften av alla förfalskningar obsoleta komponenter

Totalt 57% av alla falska komponenter som rapporterades under perioden 2001-2012 är så kallade obsoleta komponenter, det skriver IHS.
37 % var delar som fortfarande är i produktion, resterande komponenter med oklar status. Sammanlagt handlar det om någonstans i storleksordningen 12 miljoner komponenter som har uppmärksammats som förfalskningar. Det är en komponent var 15:e sekund under denna perioden.

Att problemet kan elimineras enbart genom att obsoleta komponenter inte används, det tror Rory King, director, supply chain product marketing hos IHS inte på. Han pekar mot att komponenter som fortfarande produceras trots allt utgör en stor del av kakan och att det snarare handlar om kunskap och rätt verktyg för att hantera problemet. Dessutom kan, på BOM-listor som innehåller runt 30'000 delar eller mer, så mycket som 10% vara obsoleta komponenter varför det är svårt att helt plocka bort dem ur produktionen.

En av anledningar är att livscykeln för en komponent typiskt är betydligt mycket kortare än i produkten där den används. Det här är extra sant för långlivade produkter inom fordonsindustrin, industri, medicinteknik, flygfart eller telekom.

Som talande exempel presenterar man det amerikanska bombflygplanet B-52 som premiärflög 1952 och som ska förbli i aktiv tjänst till 2040.

Ett annat problem är nya direktiv. När sådana långlivade projekt som B-52 fick sin BOM-lista visste man inte om vilka framtida direktiv som skulle gälla. När till exempel ROHS slog igenom tvingades man sluta tillverka vissa typer av komponenter som man tidigare använt.

Naturens nycker

Ytterligare en faktor är naturkatastrofer som kan stjälpa inarbetade kedjor över en natt. När produktionen gick ner i vissa fabriker på grund av jordbävningen i Japan tvingades företag söka sig till den öppna marknaden för att stilla sina komponentbehov. Jordbävningen visade om något på sårbarheten i leveransleden och ledde till att fler falska komponenter kunde leta sig in i produkter.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-12 22:05 V11.10.12-2