Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Reed Electronics Research Elektronikproduktion | 22 oktober 2012

EMS-intäkterna stagnerar

Den fortsatt osÀkra marknaden i europeisk och global ekonomi leder till fortsatt osÀkerhet ocksÄ bland kontraktstillverkarna. EMS-industrins intÀkter för Äret förvÀntas nu minska med tvÄ procent.
Sammantaget nÄr intÀkterna 26,0 miljarder euro, tror Reed Electronics Research.

Den nuvarande situationen pÄ marknaden och den lÄga tillvÀxten kommer ocksÄ att fortgÄ in i 2013, tror analyshuset. DÀrefter Àr det mer oklart och det finns en pÄtaglig risk för nedgÄngar men nÄgra indikatorer pekar mot en blygsam ÄterhÀmtning i slutet av Äret och som kommer ta fart under 2014.

Europa ligger helt i linje med de globala trenderna. Stagnerande intÀkter förvÀntas 2012 och 2013 för att sedan visa pÄ en blygsam ÄterhÀmtning 2014. DÀrefter vÀntas ensiffrig tillvÀxt fram till 2016.

Central- och Östeuropa samt Nordafrika kommer att gĂ„ bĂ€ttre och Ă€r fortsatt starka inom 3C-segmenten; dator, kommunikation och konsument-elektronik. Samtidigt kommer man dra nytta av produktionsflytter inom automotive, medicinteknik, kontroll och instrument samt telekom.

Inom segmenten auotomotive, medicinteknik, kontroll och instrument, industriellt samt telekom kommer tillvÀxten bli mellan 2,6 till 3,5 procent fram till 2016. Konkurrensen inom dessa sektorer fortsÀtter att vara hÄrd i VÀsteuropa dÄ ledande EMS:are slÄss om andelar samtidigt som globala tier 1-företag försöker slÄ sig in genom att utnyttja sin kapacitet.

Tier 1-företagen, typiskt med miljarder euro i omsÀttning, har fortsatt att migrera produktionen av 3C-produkter till lÄgkostnadslÀnder. Samtidigt har EMS:are i grupp 2 och 3 ocksÄ i högre utstrÀckning startat lÄgkostnadsproduktion.

Samtliga företag i dessa grupper har dock behÄllit viss produktion samt merparten av designen och utvecklingen och sÀljavdelningarna i VÀsteuropa för att behÄlla relationerna med sina OEM-kunder. Sammantaget tror Reed att det finns fler Àn 950 EMS:are i samtliga grupper, de flesta i grupp 4 vilket innebÀr smÄ, regionala spelare som ofta Àr tydligt nischade.

Konsolideringen tros ocksÄ fortgÄ inom alla grupper.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2018-12-05 15:01 V11.10.4-1