Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© franz pfluegl dreamstime.com Elektronikproduktion | 22 oktober 2012

Enad forskningsagenda för smartare elektroniksystem

100 % av svensk exportindustri Àr beroende av elektronik för en effektiv, lönsam och hÄllbar produktion. NÀringslivets framgÄng och utveckling tjÀnar dÀrför pÄ en sammanhÄllen innovationsagenda för smartare elektroniksystem. Ett arbete som nu pÄbörjas.
Svenska elektroniska komponenter och system Àr sÄvÀl betydande exportvaror (13,6 %) som möjliggörare av hÄllbar industriell tillvÀxt och samhÀllig utveckling pÄ mÄnga sÀtt. Energi- och processeffektivisering, trÄdlös kommunikation, avancerade mÀtinstrument och smartare förpackningar Àr bara nÄgra exempel.

I vÄras begÀrde VINNOVA in förslag till strategiska innovationsagendor och beviljade planeringsbidrag för sju projekt inom elektronikomrÄdet som omfattade allt frÄn elektronik och fotonik till mikromekanik. Villkoret var dock att de samordnas till en enda övergripande agenda. SÄ kommer nu att ske och forskningsinstitutet Acreo koordinerar arbetet.

- Vi fick in mÄnga intressanta, överlappande, agendaförslag inom elektronikomrÄdet. VÄrt mÄl med denna utlysning var att skapa nationell samsyn mellan F&U-aktörer och vi uppmuntrar dÀrför dialog framför konkurrens, sÀger Marie Wall, chef för programmet pÄ VINNOVA.

Projektet ska kartlÀgga status för svensk forskning och industri inom elektronikomrÄdet av idag för att kunna ta fram en strategi för hur elektronikomrÄdet - pÄ kort och lÄng sikt - ska utvecklas och stimuleras för att nÄ mÄlet att skapa en livskraftig, expanderande och lönsam elektronikindustri i Sverige. Sveriges roll globalt, speciellt i Europa, kommer att belysas. En viktig del i analysen Àr att identifiera vÀrdekedjor, bÄde tekniska och affÀrsmÀssiga, samt eventuella flaskhalsar.

Hela elektronik-Sverige kommer att kunna bidra till agendan med sina olika perspektiv, kompetenser och resurser, bland annat via öppna workshops. Ett mycket viktigt mÄl med agenda-arbetet Àr ocksÄ att synliggöra elektronikens betydelse för Sverige och visa hur den bidrar till att stÀrka konkurrenskraften för svenskt nÀringsliv och en hÄllbar tillvÀxt- och livsmiljö.

De beviljade projekt som kommer att samordnas Àr:

- ”Svensk energieffektiv hĂ„rdvara inom elektroniksystem”, Katrin Persson, Acreo
- ”ElektronikhĂ„rdvara i Sverige”, Jan Andersson, Acreo
- ”Branschöverskridande strategisk forsknings- och innovationsagenda för Elektronikindustrin”, Lena Norder, Branschorganisationen Svensk Elektronik
”- Kraftelektronik - frĂ„n milliwatt till gigawatt”, Staffan Norrga, KTH
- ”Millimeter-wave and terahertz systems”, Herbert Zirath, CTH
- “Antennsystem”, Per-Simon Kildal, CTH
- ”Fotonik - En möjliggörande teknologi för Sverige”, Pierre-Yves Fonjallaz, Föreningen PhotonicSweden
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1