Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© cumypah dreamstime.com Elektronikproduktion | 06 december 2012

Ny forskning: Flexibla robotar fattar egna beslut

Problemet med automatiserad produktion Àr att den stannar helt nÀr nÄgot gÄr fel. Den Àr ocksÄ svÄr att anpassa till varierande marknadskrav. Nu har forskare pÄ Högskolan VÀst skapat ett flexibelt automationssystem. HÀr fattar robotar och maskiner egna beslut.
Automationsforskarna Fredrik Danielsson och Bo Svensson har demonstrerat att det hÀr fungerar i verkligheten. Testen Àr utförda pÄ ett automatiserat produktionsavsnitt som innehÄller tre industrirobotar, tvÄ maskiner för skÀrande bearbetning, ett transportsystem, ett materialhanteringssystem och en mÀtstation.

I vanliga fall Àr automatiserad produktion toppstyrd. Ett överordnade styrsystemet ger order om vad som ska göras, till exempel att en maskin ska borra ett hÄl. Sedan vÀntar det pÄ svar om att detta Àr gjort innan det ger nÀsta order. Om hÄlet inte blir borrat för att borren har gÄtt sönder kan styrsystemet inte ge nÀsta order i den fastlagda ordningen.

- Ett enda fel nÄgonstans gör att allt stannar. Om till exempel en plÄt veckas, dÄ kommer en operatör dit och tar ut den felaktiga plÄten och sedan mÄste han nollstÀlla allting och starta om, sÀger Bo Svensson.
SjÀlvstÀndiga delar

I Fredrik Danielssons och Bo Svenssons nya modell Àr alla ingÄende delar sjÀlvstÀndiga. Varje robot, transportband och maskin Àr utrustad med en agent, ett litet intelligent datorprogram som inte behöver signaler frÄn ett överordnat styrsystem för att utrÀtta nÄgot.

- Agenterna vet vilka grannar de ska kommunicera med och de fattar smÄ lokala beslut, sÀger Fredrik Danielsson.
Agenten triggas av det som hÀnder nÀrmast den. Startsignalen för en maskin kan vara att nÄgon lÀgger in en plÄt i den. DÄ vet den att den ska borra. Saker behöver inte ske i en viss ordning. Om en plÄt försvinner ut ur flödet fortsÀtter systemet att jobba med andra produkter. Operatören kan ocksÄ stoppa in en ny plÄt mitt i flödet utan att det stör.

Det kan ta upp till ett Är att skapa ett traditionellt automationssystem och det Àr mycket tungrott, tidsödande och dyrt att anpassa det efter efterfrÄgan. I systemet med agenter dÀremot kan man smidigt sÀtta in och ta ut bÄde utrustning och operatörer. Och det kan tillverka en hel flora av produktvarianter, eftersom det lÀtt programmeras om. Agenterna genereras automatiskt pÄ nÄgra minuter av Fredrik Danielssons och Bo Svenssons egenutvecklade programvara P-SOP. Operatören ger P-SOP instruktioner i form av en PowerPoint-skiss för hur systemet ska arbeta.

- Sen trycker man pÄ en knapp och P-SOP spottar ut en massa smÄ agenter till olika maskiner. Jag tror att det hÀr kan vara nÀsta stora steg inom automation, sÀger Fredrik Danielsson.
Annons
Annons
Annons
Annons
Visa fler nyheter
2019-01-17 14:20 V11.11.0-1